Oslo (NTB-Einar Olsen): — Vi mener det ikke er grunnlag for fengslingen, men er innstilt på at situasjonen er slik at politiet vil begjære fengsling, sier mannens advokat, Anita Hessen, til NTB.

Hun opplyser at mannen har vært i telefonisk kontakt med politiet helt siden saken kom opp og han ble siktet. Fredag formiddag kom han alene med fly til Gardermoen og ble etter avtale møtt av politiet, som formelt pågrep ham.

Avhørene startet fredag ettermiddag og pågikk utover kvelden. Hessen sier mannen forklarer seg om alt han har kjennskap til, men erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

Nye avhør

Avhørene vil bli gjenopptatt lørdag morgen og ifølge Hessen er den siktede sjettemann innstilt på å få avhørene gjennomført så raskt som mulig slik at fengsling kan unngås.

Advokaten bekrefter imidlertid at det er politiets vurdering etter avhørene lørdag som vil avgjøre om hennes klient skal fremstilles for fengsling.

— Dette er en mann som har jobbet hardt siden han var 13 år og avisbud i Oslo. De siste tre årene har han arbeidet som kokk i London og levd et helt vanlig liv med ordinær inntekt for et normalt arbeid, sier Hessen.

Hun bekrefter at han tilbringer natt til lørdag i politiets varetekt.

Et valg

Den siktede har vært bosatt i London siden 2004. Da han ble ettersøkt av Interpol, oppsto det en umiddelbar fare for at mannen som er norsk statsborger kunne bli pågrepet i Storbritannia og utlevert til Brasil.

Alternativet var å komme til Norge og forklare seg om siktelsen. Fra Norge vil han ikke bli utlevert til Brasil selv om han er siktet også der.

Fredag ble det også kjent at Oslo politidistrikt slipper løs tre av de fire kvinnene som ble pågrepet i Operasjon Nemesis 9. mai.

To av kvinnene har mindreårige barn, noe som har vært et moment i løslatelsesvurderingen. Den fjerde kvinnen som ble pågrepet blir inntil videre sittende i varetekt.