— Når vi ikke får gjort dette før, er det fordi vedkommende som har ansvaret for registeret er fraværende, sier lensmann Jens-Arne Hessegjerde i Stranda til NTB.

- Ingen hastesak

Trude Espås ble voldtatt og drept i Geiranger 8. august 1996. Elleve dager senere ble hun funnet avkledd og delvis gjemt i en steinur. 3.000 vitner fra 37 land er avhørt i saken og over 5.000 navn på personer som var i Geiranger drapsdagen står i politiets register.

Trailersjåføren Volker Eckard (47) fra den bayerske småbyen Hof ble pågrepet av politiet i Köln forrige fredag, og han skal ha tilstått drapet på seks unge kvinner. Nå blir han rutinemessig sjekket opp mot drapet på Pernilla Hellgren i Falun i 2000 og Trude Espås i Geiranger.

Hessegjerde sier at han ikke ser på dette som noen hastesak.

— Siktede er tatt vare på, og vi har foreløpig ikke hatt noen kontakt med Tyskland. Vi vet ingenting om siktede har vært i Norge, eller om eventuelle bevegelser her i landet. Det første vi gjør er å sjekke navnet opp mot det registeret vi har, og som omfatter de fleste som var i Geiranger drapsdagen. Men det kan naturligvis være noen besøkende denne dagen som ikke er registrert, sier Hessegjerde.

Kvalt og voldtatt

Da 47-åringen ble arrestert, fant politiet polaroidbilder av flere av ofrene i mannens lastebil. Fotografiene viste kvinnene døde, nakne og i ulike posisjoner.

Tysk politi kartlegger nå samtlige ruter sjåføren har kjørt, for å finne ut om han kan knyttes til uoppklarte kriminalsaker.

I likhet med den pågrepne 47-åringens drapsofre, ble Trude Espås kvalt og voldtatt. Noen dager før drapet, den 25. juli, ble en annen ung kvinne voldtatt i Geiranger. Den voldtatte fortalte til politiet at overgriperen snakket tysk. Hun hadde ingen øvrige signalementer av gjerningsmannen.

Noen dager før drapet - 2. august - skrev Trude Espås i private notater som politiet senere fant på hybelen hennes, at hun har blitt tilsnakket av en tysktalende mann. Dette var dagen etter at hun kom til bygda.

Snakket tysk

8. august, den dagen Trude Espås ble drept, ble en kvinne tilsnakket av en tysktalende mann klokken 17.10. Han snakket til henne på en slik måte at hun følte ubehag. Dette var på Grande i Geiranger, ikke langt fra drapsstedet. Det ble gitt en beskrivelse av denne mannen, og ut fra beskrivelsen ble det laget en tegning av ham.

Politiet har gjennomført et omfattende arbeid i jakten på Espås' drapsmann. 3.037 avhør, 1.814 tips og 4.393 rundspørringer har likevel ikke gitt resultat.

Alle som overnattet i Geiranger-området i den aktuelle perioden, er også blitt registrert. En trailersjåfør på langtransport med eget soverom i bilen, ville derimot ikke uten videre blitt registrert.

SCANPIX