Fraktebåten "Kongstind" forliste ved Svorva utenfor Drågen på Hustadvika i kuling og tett snødrev natt til søndag. Av mannskapet på fire er en omkommet funnet i styrehuset. Det letes etter de tre andre savnede.

— Det er mange årsaker til at fartøyer forliser, men vi må se på om det er visse likhetstrekk, sier avdelingsdirektør Per Magne Indreeide i lasteskipsavdelingen i Sjøfartsdirektoratet til Aftenposten.

Også Norsk Sjømannsforbund og Norges største sjøforsikringsmekler, Willis i Stavanger, vil ha en grundig gjennomgang av lasteskipene som ble bygd på Elbewerften Boizenburg i den tidligere østtyske byen Rosslau, skriver Dagbladet.

30 skip ble kontrahert av skipsreder Lars Rej Johansen fra 1969 til 1973. 16 av dem har forlist. Av de 14 som er igjen skal fem fremdeles seile for norske rederier. Resten er solgt til utlandet.

Maskinist Jahn Schmedling, som har seilt på lasteskip bygd etter samme lest som forliste "Kongstind", sier til Dagbladet at han oppdaget en farlig svakhet med ballastventilen om bord.

(NTB)

GIKK NED: Frakteskipet "Kongstind". (Arkivbilde)
FOTO: SCANPIX