Politiet mener Lommemannen startet sin lange rekke av overgrep i Bergen – som den såkalte Bandasjemannen.

For få uker siden hadde politiet registrert 39 saker som knyttes til Lommemannen i Hordaland politidistrikt. De fleste overgrepene har skjedd i Bergen, men etterforskerne har også saker fra Sotra, Os og Norheimsund i sin oversikt.

– Vi har fått en god del meldinger om saker i bergensområdet de siste dagene, så nå nærmer vi oss 60 saker der. Flere av dem dreier seg om gjerningsmenn som har brukt Lommemannens modus eller Bandasjemannens modus, sier etterforskningsleder Håvard Aksnes i Kripos.

Sorterer saker

Nå jobber etterforskerne med å sortere tipsene, og kartlegge hvilke overgrep Lommemannen kan stå bak.

– Vi må sortere ut de sakene der gjerningsmannen har brukt den fremgangsmåten vi leter etter, og se om det er noe mønster i det, sier Aksnes.

Alle sakene som har kommet inn de siste dagene er gamle forhold.

– Dette er saker som er med på å komplettere det vi har fra før. De finner sin plass i de hvite feltene på tidslinjen vår, sier Aksnes.

Mens Lommemannen har vært aktiv i store deler av Sør-Norge etter årtusenskiftet, finnes det ingen saker i Bergen etter 1999.

Leter etter starten

Det foreløpig eldste forholdet etterforskerne kjenner til, fant sted i Åsane i tidsrommet rundt 1976 til 1978. Denne uken gikk politiet ut og ba guttene som den gang møtte overgriperen ved Åsane senter om å ta kontakt.

– Men vi er fortsatt ikke overbevist om at vi har funnet nullpunktet, det stedet der han startet. Hvis det ligger enda eldre saker blant de tipsene vi har fått de siste dagene, vil det være veldig interessant, sier Aksnes.

I neste uke etablerer politiet et eget etterforskningsteam som skal jobbe med Lommemann-saken i Bergen.

– Det første vi vil gjøre er å avhøre en del av disse tipserne som har kontaktet oss de siste dagene, og øvrige personer som har vært involvert i de sakene vi har fått tips om. Vi vil få tidfestet overgrepene, og få så mange detaljer som mulig om fremgangsmåten som ble brukt, sier Aksnes.

I tillegg vil etterforskerne bruke tid på å grave i politiets registre etter gamle saker.

Tips om navngitte personer

– Dessuten har vi en del aktuelle personer i bergensområdet som vi vil sjekke, sier etterforskningslederen.

Bare de siste dagene har politiet fått henvendelser om flere navngitte menn fra Bergen, som tipsere mener kan være Lommemannen.

– Det er snakk om mellom fem og ti navn. Noen har vi bare fått fornavn på, og det kreves en del etterforskning for å finne ut hvem de er. Blant disse mennene er det åpenbart personer som er interessante i andre saker, men som ikke er vår mann. Men vi må sjekke dem nærmere før vi kan fastslå noe, sier Aksnes.

Politiets liste over menn som skal alibisjekkes har for lengst passert 1100 navn.

Etterforskerne mistenker at Lommemannen også begikk overgrep i områdene rundt Bergen i den tiden han var aktiv i byen. Aksnes vil derfor forsøke å knytte kontakt med lokalaviser rundt om i Hordaland.

– På den måten kan vi kanskje nå folk som ikke nødvendigvis følger med i de største mediene, og få tips også fra dem, sier han.

– Noen vet

Etterforskningslederen tror flere sitter på informasjon som etterforskerne kan ha nytte av.

– I drapssaker foretar vi gjerne rundspørringer i nabolaget. Det kan vi ikke gjøre her, siden vi ikke vet hvor vi skal starte. Derfor er vi helt prisgitt mediene, sier han.

Aksnes er overbevist om at noen vet hvem Lommemannen er.

– En eller annen form for nærmiljø må han ha. Hvis all den informasjonen og bildene vi har gått ut med har nådd dette nærmiljøet, burde jo noen begynne å bli litt urolig, sier han.

Etterforskningslederen mener det kan være vanskelig for dem som står nær overgriperen å melde fra til politiet.

– Det finnes tusen forskjellige grunner som kan gjøre at man ikke sier fra. Det vet vi fra andre saker, sier han.

HÅVARD BJELLAND