Les Anundsens kommentar: Hva skjedde?

Justisminister Anders Anundsen (Frp) var åpenbart ikke forberedt på hvordan høringen skulle utvikle seg fredag ettermiddag. Det førte til at kommunikasjonsavdelingen i departementet måtte jobbe på høygir utover kvelden.

Det sentrale punktet som ble avslørt underveis i høringen var dette:Polititoppene i POD og PU, de som er ansvarlige for å gjennomføre regjeringens politikk i praksis, hadde ikke forstått de politiske signalene fra Anundsen som sa at de ikke skulle prioritere utsendelse av lengeværende asylbarn.

Trygg på fakta

Anundsen var så trygg på hva polititoppene kom til å si, at han allerede underveis i høringen sendte en kronikk til flere av landets største medier. Den skulle stå på trykk lørdag, dagen etter høringen.

I denne slo han nok en gang fast at politiet hadde skjønt «den tydelige politikkendringen» han hadde innført for de lengeværende asylbarna. Men høringen gikk slett ikke slik justisministeren hadde tenkt.

Foran de ti medlemmene i Kontrollkomiteen, sa polititoppene at de ikke hadde forstått at Anundsens signaler om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres for tvangsreturer. Tilbake sto Anundsen ribbet for støtte fra sine egne ledertopper.

— Når skjønte du at de politiske signalene likevel ikke var oppfattet i politiet? - Det kom egentlig først godt frem under høringen, da jeg kom i tvil om de hadde oppfattet de politiske føringene, sa Anundsen.

- I en kronikk i Bergens Tidende lørdag, så sier du noe annet?

— Javel, jeg håper ikke den er ferdigtrykt, svarer justisministeren, før han snur seg mot en av sine politiske rådgivere, hever pekefingeren, og slår fast:

— Det må du fikse.

Måtte endre

Like etterpå ringer kommunikasjonssjefen i Justisdepartementet, Gunnar Johansen, til BT og krever at de får gjøre endringer i kronikken som allerede er gjort klar for trykking.

Endringene var ikke store, men har avgjørende betydning. I den første kronikken skriver Anundsen følgende om hvordan politiet hadde oppfattet hans signaler om de lengeværende asylbarna:

«PU var med andre ord kjent med den endrede prioriteringen og sier selv at de la den til grunn i sitt arbeid».

I den redigerte versjonen kan man lese følgende:

«PU burde med andre ord vært kjent med den endrede prioriteringen».

Ikke alt var «feil»

Den siste utgaven av kronikken står også på trykk hos blant andre VG og NRK. Også til disse redaksjonene ringte Justisdepartementet rundt fredag kveld for å få endret innholdet.

Anundsen benyttet også anledningen til å rette en annen ting fredag kveld. I den opprinnelige kronikken sin skriver han følgende:

«Bergens Tidende har de siste ukene vært premissleverandør for journalister og kommentatorer i rikspressen. Problemet er at de fleste premissene er feil».

I den nye versjonen er dette rettet til:

«Problemet er at mange av premissene er feil».

«Ytterst pinlig»

Dette er ikke første gangen den politiske ledelsen i Justisdepartementet trøbler med det skrevne ord i denne saken. I mandagens BT vedgikk statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) at Justisdepartementet hadde forholdt seg til en feilaktig oversettelse av den afghanske asylprotesten.

Abid Raja (V) var svært kritisk til Anundsen under fredagens høring i Kontrollkomiteen på Stortinget. Han mener justisministerens siste brevfeil må være «Ytterst pinlig» for justisministeren.

— Selv jeg rødmer litt på hans vegne, sier Raja, og legger til:

— Han har vært ekstrem høy og mørk i kronikken sendt rundt over alle medier for å vinne sannheten - og den viser seg altså å være tilpasset sannheten slik den etterhvert har kommet frem. Dette er ikke bra. Ikke bra i det hele tatt. Her tilpasser justisministeren seg ettersom fakta kommer frem. Dette er svært lite flatterende.

— Ikke bare er dette flaut, men det er også meget alvorlig, fordi dette viser at justiministerens versjon avhenger av hva de andre sier. Han tilpasser sin versjon. Dette er ikke tillitvekkende, sier Raja.

Hans Fredrik Grøvan fra regjeringens andre samarbeidsparti, KrF, mener dette understreker at Anundsens opplysninger til kontroll- og kostitusjonskomiteen før høringen om at politiet hadde forstått prioriteringsendringen overhodet ikke stemmer.

— En ytterligere understrekning av den ekstremt dårlige kommunikasjonen og mangel på fokus på prioriteringsendringen fra Anundsens side. Pinlig for Anundsen, skriver Grøvan i en SMS til BT.

- Mangler respekt

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen stiller seg også hoderystende til opplysningene om at Anundsens folk måtte ringe rundt til landets redaksjoner fredag kveld for å endre feil i kronikken.

— Dette er veldig pinlig. Selvsagt er det det.

Jette Christensen (Ap), medlem av Kontrollkomiteen, mener kronikken Anundsen sendte ut i går ettermiddag viser en manglende respekt for høringen.

— Her har justisministeren konkludert med hva som ville komme frem i høringen før høringen er holdt. Det viser en enorm arroganse. I tillegg tok han jo feil, sier Christensen.

Hun mener det er alvorlig at justisministeren først fant ut at politiet ikke hadde forstått de politiske signalene under høringen fredag.

— Anundsen har et mye større problem enn hans forhold til Stortinget. Det virker som om justisministeren ikke vet hvordan han skal styre politiet.

- Viktig med høring

Bård Vegar Solhjell (SV), saksordfører for høringen om asylbarna, mener kronikken bare viser hvor viktig det er med åpne høringer i Stortinget.

— Frem til den begynte mente Justisministeren at politikkendringen var forstått. Etter høringen var det ikke mulig for noen å si at politikkendringen var forstått. Det er en historie noen har forsøkt å fortelle, som sprakk i går. Jeg er helt sikker på at etater og politisk ledelse hadde samkjørt seg. Det som skjedde var at det etter inngående spørsmål kom frem at politikkendringen ikke var forstått, sier Solhjell.

BT har bedt om et intervju med den politiske ledelsen. I e-post svarer gir de følgende forklaring på kronikktabben.

— Kronikken ble rettet for at den skulle bli helt presis, skriver statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

Diskuter saken under: