Da han var på statsbesøk i Norge i 1996, var det dronning Sonja og statsminister Gro Harlem Brundtland som fikk oppleve «sjarmøren» Jeltsin. På vei inn til en offisiell lunsj i Oslo tok han smilende de to kvinnene under armen og utbrøt «Malina so slivkami», mens han slikket seg rundt munnen.

Det russiske uttrykket betyr «bringebær med fløte» og skal visstnok være et anatomisk ladet uttrykk som ikke hører hjemme i det offentlige rom, ifølge Per Egil Hegges bok «Harald V».

Eget orkester

Bildet av de tre, der Jeltsin holder en lattermild dronning i den ene armen og forundret statsminister i den andre, gikk verden rundt, og bildet er ett av dem man husker best fra Jeltsins besøk i Norge.

Da det norske kongeparet var på returbesøk i Russland to år senere, forteller kongen i boka til Hegge at den russiske presidenten var svært stolt av sitt orkester og poengterte at det var hans musikere.

Danset med Sonja

– Da presidenten fant ut at dronningen var glad i å danse, tok han kommandoen, beordret en vals og så danset de alene, de to, midt under hovedretten, forteller kongen og legger til at dronningen heller ikke har glemt den opplevelsen.

– Vi danset alene under kuppelen i Katarina-salen i Kreml. Det var ganske morsomt, sier dronning Sonja i boka.

Sigurdsøn, Bjørn