En politipatrulje har nå åpnet E39 på Runaskaret i sørgående retning, så situasjonen er i bedring, melder politiet. Strekningen brøytes og saltes. Vogntog nordfra på E 39 omdirigeres til Riksvei 44 ved avkjørsel Sandnes, skriver Stavanger Aftenblad.

Like etter midnatt melder politiet at situasjonen er i bedring.

— Vi har lyktes med å få åpnet sørgående løp av E39 ved Runaskaret, og privatbilene som sto i kø har kommet seg av E39 nå. Men vi har fortsatt mange patruljer ut og holder tett oppsikt med situasjonen, sier operasjonsleder Kjetil Føyen.

Snøscooterpatruljer fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp har nå kjørt E 39 på hele strekningen fra Sandnes til Runarskaret, og nå siger trafikken, melder politiet ved 00.45-tiden.

— Vi følte vi måtte kalle inn snøscooterne, siden verken vi i politiet eller ambulansepersonell kom frem til bilene som sto fast, sier Føyen.

Det er mye snø - opp mot 40 centimeter og isete veibane. Men situasjonen er ikke lenger kritisk. Det er heller ikke registrert noen personskader.

— Vegvesenet har stilt seg opp ved Bråstein, og der kontrolleres alle trailere. De som ikke har kjetting blir stående til de har fått det på. I dette være forplanter problemene seg fort hvis en trailer får sleng på det glatte føret, sier Føyen.

EKSTERN LENKE: Statens vegvesens webkamera på Bue

- Ekstraordinært

Føyen betegner situasjonen onsdag kveld som ekstraordinær.

— På det verste sto køen sammenhengende fra Vikeså til Sandnes, sier Føyen.

— Både redningsbiler og brøytebiler er ute i full styrke, men noe av problemet har vært å komme forbi køen, sier Føyen.

Tidligere onsdag kveld het det fra politiet:

— Sørgående trafikk fra E 39 står bom stille fra Bogafjell forbi Ålgård. Vi ber om at folk benytter alternative kjørerutet. Problemene på stedet blir langvarige, opplyser operasjonsleder ved Rogaland politidistrikt.

Ved 21.15-tiden kom denne meldingen:

— Politiet oppfordrer alle billister på strekningen E 39 Bogafjell til Runarskaret om å kjøre av E 39 ved aller første anledning.

— Politikollega i UP har nå valgt å ta beina fatt for å komme seg hjem til Ålgård. Han skilte lag med sin kollega ved Bogafjell og går nå E 39, melder operasjonssentralen.

Kjørte alternativ vei

Janne Brit Kyllingstad valgte bort E 39 på vei hjem etter å ha sett Hobbiten.

— Vi kjørte fra Sandnes om Kverneland, så Figgjo-Ålgård «Indre vei», og videre til Kyllingstad på E 39. Det tok oss 35 minutter. Ingen kø, eller andre biler! Det står et vogntog ved Kyllingstad, som er uproblematisk å passere. Jeg går ut fra at det er full stopp ved Runaskaret, siden vi ikke hadde motgående trafikk, skriver hun i en e-post til Aftenbladet.

Trøbbel også på riksvei 44

Det var også problemer på riksvei 44. To trailere hadde kjørt seg fast rundt en kilometer sør for Sirevåg. Vegen var en periode stengt, men er nå åpnet igjen, etter at trailerne ble trukket løs, opplyser politiet.

- Kjører kontinuerlig

— Brøytemannskap vil kjøre kontinuerlig. Med et slikt tett snøvær må trafikantene regne med at turen vil ta lenger enn vanlig, sier Eivind Stangeland i Statens vegvesen.

Her er Statens vegvesens råd til trafikantene i snøværet:

De viktigste og mest trafikerte vegene vil bli brøytet først, men vegene kan bli glatte. Stangeland har disse råd til trafikantene:

  • unngå å kjøre i rushtiden, hvis mulig
  • hold avstand til bilen foran
  • hold din plass i kjørebanen
  • kjør forsiktig og med omtanke – Og ta bussen hvis du ikke har vinterdekk på bilen, oppfordrer Stangeland.