Det ble snakket om det siste måltid, i en hage, litt utenfor byen. Der én var blitt forrådt, og der kretsen rundt ham forbedrete det som måtte komme.

Med andre ord, fleipete pressefolk sammenliknet statsministeren og presten Kjell Magne Bondeviks skjebne med den som ble Mesteren til del i Getsemane hage, for snart 2000 år siden.

For selv om han ikke var til stede, spilte Carl I. Hagen hovedrollen nok en gang. Hans utspill mandag om at hans parti uansett ikke vil støtte en Bondevik-ledet regjering til høsten, var dagens samtaletema, i hagen på Sem.

Og det gjorde ikke situasjonen mindre symbolsk da statsministeren skulle forsyne seg av mat, og følgende sang duret i bakgrunnen:

«Allting kan gå i knas, mitt hjerte kan gå i tusen biter».

At en sikring røk og strømmen gikk da statsministeren skulle lansere sine planer for nye fire år ved statsroret, toppet listen over symbolske tilfeldigheter.

Sitter til han går

Om noen hadde tatt turen til Skaugums nabogård i går for å møte en knust statsminister, hadde de kjørt feil. Et betydelig kobbel av erfarne politiske reportere og kommentatorer benket seg tidlig under kirsebærtrerne denne fine midtsommerdagen. Lenge før Bondevik kom, var de fleste enige om at mannen er ferdig som statsminister.

Men hovedpersonen selv var slett ikke enig i deres analyser.

Han akter å sitte til han må gå , enten som følge av rødt flertall på valgdagen, eller som følge av en annen parlamentarisk situasjon, som han sa.

Med andre ord, Kjell Magne Bondevik akter ikke å avlyse valgkampen og takke for seg, som følge av Carl I. Hagens offentlige avrettelse av ham sist mandag.

Stoltenbergs metode

Statsminister Bondevik viste til daværende statsminister Jens Stoltenbergs handlinger etter valget i 2001.

— Han varslet ikke sin avgang før det var klart at det var etablert et flertall som kunne overta. Det fikk vi til etter korrespondanse med Fremskrittapartiet, den gang.

— Det er min plikt å sørge for at landet har en statsminister, og jeg sitter til det finnes et flertall for en annen regjering.

— Men, bevares, jeg akter ikke å klamre meg til noen taburett. Dette handler ikke om min person, men om politikk. Og de tre samarbeidspartiene (Høyre, KrF og Venstre) har alle sagt at de går til valg med meg som eneste statsministerkandidat. Dette har de bekreftet overfor meg nylig, slo Bondevik fast.

Mye mer å gjøre

Statsministeren la i går frem en voluminøs liste over saker samarbeidsregjeringen har gjennomført de fire årene den har sittet. Delvis i samarbeid med Arbeiderpartiet, delvis med Frp.

I et hefte på 146 sider er Sem-erklæringen fra 2001 sammenliknet, punkt for punkt, med det som er oppnådd. Av kuriosa noterte vi i farten at sen kvenske avisen Ruijan Kaiku har fått økt sin støtte i denne perioden.

Men regjeringen vil mer, derfor ber den om fire nye år under Kjell Magne Bondevik. Og han pekte på tre prioriterte områder:

A) Fortsatt kamp mot arbeidsledighet

B) Fortsatt kamp mot fattigdom, både hjemme og ute, ved å øke bistanden til 1 prosent.

C) Fortsatt utbygging av velferden, reduserte helsekøer og en bedre skole.

Men først er det ferie.