– Skipet vil heretter bli satt inn i ordinær hurtigrutetrafikk langs Norskekysten, sier direktør Trond Øverås i Explorer Cruise, som er del av rederiet Hurtigruten Group.

Beslutningen om MS «Nordkapp»s framtid er tatt for lenge siden, og har ingen ting med uhellet i Antarktis å gjøre, ifølge Øverås.

– Rederiet har et nytt, toppmoderne explorer-skip under bygging i Italia. Skipet vil få navnet MS «Fram» og vil bli satt inn på nidøgns cruise i Antarktis med utgangspunkt i verdens sørligste by, Ushuaia i Argentina, forteller han til NTB.

I tillegg vil MS «Nordnorge», som kom passasjerene om bord i MS «Nordkapp» til unnsetning etter grunnstøtingen, fortsatt tilby 14 dagers cruise langs kysten av Chile og i Antarktis.

Ikke engstelig

Øverås er ikke engstelig for at MS «Nordkapps» grunnstøting, vil gi Hurtigruten Group og interessen for explorer-cruise i området et tilbakeslag.

– Det er klart det er uheldig at slike hendelser inntreffer, men jeg kan verken se at uhellet vil innvirke på merkevaren vil tilbyr, eller på troverdigheten vår, som vi anser for å være god, sier Øverås.

Selskapet Hurtigruten Group er resultatet av fusjonen mellom OVDS og TFDS i fjor.

Det nye selskapet har som mål å bli ledende innen såkalt explorer-cruise, og vi vurderer markedsmulighetene innen opplevelsesreiser i ekstreme farvann, eller farvann utenfor allfarvei, som lovende, ifølge Øverås.

– Vekstmuligheter

Rederiet ser vekstmuligheter både for cruise i farvannene ved Grønland, Svalbard og Antarktis.

Øverås sier til NTB at selskapet også følger utviklingen i cruisemarkedet i farvannene ved Alaska med interesse.

Når rederiets nye explorerskip MS «Fram» ferdigstilles i april og seiler ut fra Venezia, vil det sette kursen for Island og Reykjavik.

I sommersesongen skal så MS «Fram» gå i rute på vestkysten av Grønland, fra sørspissen og nord til Søndre Strømfjord, der hovedflyplassen ligger.

Sommersesongens første cruise for MS «Fram» på Grønland vil hvert år starte i Reykjavik; og Reykjavik blir også anløp for skipet etter sommersesongens siste Grønland-cruise.

Om vinteren

Når vintersesongen starter i nord, vil MS «Fram» bli omdirigert til cruisetrafikk i Antarktis.

Hurtigruten Group har 70 fartøyer, inkludert ferjer og hurtigbåter, men bare fire av disse vil tilby såkalte explorer-cruise i ekstreme farvann. Rederiet har to skip i cruisetrafikk ved Svalbard, MS «Nordstjernen» og MV”Polarstar”, som er en innchartret, tidligere isbryter.

I Antarktis vil MS «Nordnorge» fortsette å seile i mange år, mens søsterskipet «MS Nordkapp», som er samme generasjon, skal hjem og gjøre tjeneste som vanlig hurtigrute – i mange år framover, ifølge Trond Øverås.