Problemet var at lensmannskontoret hadde feil telefonutskrift.

  1. februar ble det ringt inn en bombetrussel mot Kvinnherad trygdekontor. Lensmannskontoret ble kontaktet umiddelbart, og mens trygdekontoret ble evakuert ba lensmannskontoret Telenor om en liste over alle de innkomne samtalene til trygdekontoret den siste timen.

Bare ett nummer passet, nemlig nummeret til sirkusdirektør Jan-Ketil Smørdal i Agora Sirkus.

Pågrepet hjemme

Det var i hvert fall det lensmannskontoret og Hordaland politidistrikt trodde. Hordaland politidistrikt besluttet derfor samme dag at Smørdal skulle pågripes i hjemmet sitt i Nordfjordeid.

— Politiet kom på døren og beskyldte meg for å ha ringt inn en bombetrussel. De sa de hadde meg på tape. De var skråsikre. Jeg måtte kjøre politibil til politistasjonen, fikk ikke lov å kjøre min egen bil, og det på et lite sted som Nordfjordeid, sier Smørdal til Bergens Tidende.

Han forteller at pågripelsen, avhørene og turen innom glattcella, som han for øvrig benyttet til å ta seg en blund, ødela hele dagen for ham og at det ubehagelig i flere dager etterpå.

— Det var riv ruskende galt av Kvinnherad lensmannskontor. De kunne gjort dette mer profesjonelt. Men alle kan gjøre feil, sier han.

Forsøkt presset til å tilstå

Feilen politiet gjorde var at det bare fikk telefonliste fra Telenor. Dermed var det bare telefoner som benyttet Telenors nett som kom frem. Mobiltelefoner som brukte NetComs nett var ikke med på listen.

— Politiet sa han var skyldig og at han måtte være på glattcella til han tilsto. Men etter mye om og men sjekket politiet listen til det andre telefonselskapet. Etter tre dager så de at det var flere som hadde ringt, også han som senere tilsto at han hadde gjort dette og som ikke hadde noe med Smørdal å gjøre, sier Smørdals advokat John Christian Elden.

— Vil dere kreve erstatning?

— Vilkårene er i hvert fall til stede, men det får vi komme tilbake til. Men han bør i hvert fall kunne få en unnskyldning fra politiet, sier Elden.

- Et tankekors

— Har du vært borti liknende tidligere?

— Ikke så ille, at politiet stoler blindt på tekniske bevis som ikke holder stikk. Men dette er jo et tankekors. Politiet legger ofte frem telefonlister i retten og sier «slik er det». Men man bør ikke stole blindt på tekniske spor, sier den kjente forsvarsadvokaten.

Smørdal selv kunne gjerne vært hendelsen foruten. Men selv om den skjedde like før sirkussesongen, mener Smørdal den ikke har påvirket sirkusforestillingene.

— Og dette kan jo være morsomt å fortelle i et tv-intervju om mange år, sier han.

En annen dømt

En 40-åring ble i juni i år dømt for bombetrusselen mot trygdekontoret, en trussel som førte til at trygdekontoret valgte å evakuere bygningen i Rosendal. Straffen ble 30 dagers betinget fengsel.

BT fikk søndag verken kontakt med lensmannen i Kvinnherad eller politiadvokaten som besluttet at Smørdal skulle pågripes.

<b>INGEN BOMBEMANN:</b> Agoras sirkusdirektør Jan-Ketil Smørdal ringte Kvinnherad trygdekontoret på galt tidspunkt. Slikt kan det bli glattcelle av.<p/> ARKIVFOTO: SCANPIX