Røyk, lys, heftige rytmer, elleville fans og lettkledde dansepiker. Høres det ut som en rockekonsert, sier du? Ikke langt fra sannheten:

For bilnerder verden over er Jeremy Clarkson og hans kolleger fra BBCs motorprogram «Top Gir» for rockestjerner å regne. Denne helgen har noen titusener av dem vært samlet i London for å oppleve Clarkson & co i levende live — i en forestilling de sent kommer til å glemme.

«MPH '04» er nemlig ikke bare en utstilling av rundt hundre av klodens mest ettertraktete (og jepp, dyreste) biler.

«MPH '04» er høylytt, fargerik feiring av kubikk, design og ytelse, spekket med forbløffende kjøreoppvisninger, sirkus, rock, varieté, motorsykkelstunts, dans, spydig humor, blårøyk, spektakulære krasje og ballettkjøring (?). Alt på en og samme scene. Jo da, det er en uvant og riktig så adrenalinfylt begivenhet som i dag avsluttes på messesenteret Earl's Court i London.

Dyriske brøl

Først mørke. Så trekkes gardinene til side. Gjennom tørrisrøyken kan vi se lysene fra tre biler. Som viser seg å være den hollandske superbilen Spyker, en trettifem år gammel Dodge Charger R/T, og skjelettraceren Ariel Atom. Ut av bilene stiger Jeremy Clarkson og programlederkolleger Richard Hammond og Tiff Needell. Jubelbruset stiger blant de 4000 tilskuerne.

For dette er andre boller enn tradisjonelle bilshow, hvor lettkledde piker som ikke har noe der å gjøre står med stive smil foran stillestående biler.

Slik er det ikke her. Her kommer de lettkledde pikene flagrende ned fra taket, iført antrekk som kun pornofilmregissører kan ha valgt ut. Her er det fart, action, de feteste biler i verden kjørt av uhyggelig dyktige sjåfører, de dyriske brølene fra verdens mest sexy bilmotorer og den herlig rånete lukten av nysvidd lavprofilgummi.

Tallerkentriks

Det ser umulig nok ut å, for en eneste mann, skulle få en gjeng tallerkener til å rotere på toppen av hver sin svaiende stang.

Det er neppe lettere at en eneste mann skulle få tre Saab-cabrioleter til å kjøre i ring rundt inne i manesjen, uten sjåfør i noen av dem, og samtidig, i fart, skulle få de sammen stengene montert i de kjørende bilene, og deretter få tallerkenene til å spinne på toppen av dem. Helt sinnssykt, så klart. Men jaggu går det. En liten stund, i hvert fall. Så er jo mannen bak stuntet Terry Grant, som med 17 «donuts» på ett minutt sikret seg VM-tittelen i den noe svim(l) ete sjangeren det er å skulle spinne rundt og rundt uten stoppe.

Lyden av en vinner

Den ene bilopplevelsen har knapt kommet seg av scenen før en ennå villere er på vei inn. Blant annet har den tidligere racingsjåføren Tiff Needell har tatt med seg en godbit: en ekte Formel 1-klassiker. En Lotus type 72, fremdeles iført sort-og-gull-farget reklame for sigarettmerket John Player Special (som derfor var det tøffeste man kunne røyke når man bare ble gammel nok). Akkurat denne bilen vant Grand Prix i 1970, er tidligere kjørt av Emerson Fittipaldi. Antakelig er det den eneste gang i verden at en Formel 1-bil har startet på en scene som ellers brukes til klassisk musikk og opera. Og lyden når motoren startes kan best beskrives som ... vel, jordens symfoniorkestre skal slite med å matche den forestillingen der.

Bilsyk dame

Humor hører med, og Clarkson får kjørt seg han også. En liten kjørekonkurranse mellom Clarkson og programlederkollega Tiff Needell. Som av «Top Gear» s noe yngre Richard Hammond blir karakterisert som «kampen mellom dårlige hofter og dårlige knær».

Det er Bentleyer overalt. Ferrari, Koenigsegg, Ford GT (Clarkson har bestilt seg en), Aston Martins, Lamborghinier og det som muligens er enda dyrere. Og WRC-riggete Ford Focus'er som bedriver kvalifisert grisekjøring, på en scene, innendørs.

Så skulle man kanskje anta, at de fire tusen publikummerne som får plass på hver av til sammen ti liveforestillinger, var guttunger i alle aldre.

Så feil kan man ta.

Ved siden av BTs utsendte sitter et pent og pyntelig ektepar i 50-60-årene, og det er fruen som er koser seg mest over de endeløse mengder med nysvidd bilgummi på scenen.

— Hva kjører du da? Jeg har akkurat kjøpt en BMW 530d, og har fått blod på tann, sier damen.

Og forteller at hun akkurat har bestilt en flunka ny BMW M5, med et halvt tusen hestekrefter.

Ekteskapstilbud ville hun derimot ikke høre på.

Rett på fyllingen

Også finalen er i god sirkustradisjon, bortsett fra at den levende kanonkule er byttet ut med ... en bil. Som altså blir skutt ut fra en rampe på ene siden av manesjen, flyr 30-40 meter gjennom luften før den pulveriserer et eksemplar av en art Jeremy Clarkson ikke har mye til overs for: campingvognen:

Utrolig barnslig, så klart.

Og utrolig stimulerende.

Etter helgens «MPH '04»-show kan vanlige bilutstillinger følge etter campingvognen på bossfyllingen.