NSBs sjarmtur for Samferdselskomiteen tirsdag har satt sinnene i kok i Bergen rådhus.

Onsdag sendte byrådsleder Monica Mæland et brev til konsernsjef Einar Enger i NSB, der hun ber ham klargjøre hva NSB egentlig mener.

NSB har skiftet spor

Problemet er at kommunikasjonsdirektør Arne Wam på toget til Voss ifølge Mæland ga en annen versjon av planene til Samferdselskomiteen enn de tidligere har gitt Bergens politikere:

  • NSBs flytog blir nå fremstilt som et alternativ til bybanen, ikke som et supplement.
  • Traseen er ikke lenger lagt gjennom Fyllingsdalen, men følger den samme strekningen som bybanen.
  • NSB vil konkurrere om de samme midlene i nasjonal transportplan som bybanen.Med to tunger

Mæland mener NSB her har drevet med dobbeltkommunikasjon.

— Ja det kan det ikke være veldig mye tvil om. Så lenge byrådet får en beskjed, mens fremstillingen fra Wam både muntlig og skriftlig er noe helt annet, sier Mæland, som aldri hadde hørt Wams versjon før.

I brevet ber Mæland Enger avklare «om forslaget om et flytog i Bergen fastholdes som et alternativ til kollektivsatsingen i Bergensprogrammet, eller om forslaget fortsatt skal vurderes uavhengig av Bergensprogrammet».

— Bergensprogrammet er godkjent av tre ulike bystyrer. Og da er det ganske uhørt at en statlig virksomhet går inn og blander seg inn i dette, sier Mæland.

Hun er likevel ikke særlig redd innspillet vil få komiteen til å snu.

— Nei, jeg går ut fra at et slikt innspill helt på tampen av en så langvarig i demokratisk prosess ikke kan endre noe, men man kan aldri vite sikkert, sier hun.

- DOBBELTKOMMUNIKASJON: Byrådsleder Monica Mæland beskylder NSB for å tale med to tunger i sin lansering av planene om flytog til Flesland.