Museumsleder Jarle Strømodden inntar dermed det samme standpunkt som Oslo kommunes kunstforvalter Inger Gogstad etter at Sinnataggen ble malt rosa natt til lørdag. Gogstad mener at denne sikkerheten er en viktig problemstilling som må tas opp til diskusjon.

– Jeg kommer til å ta opp det som har skjedd med Sinnataggen, med mine overordnede i Oslo kommune når jeg kommer tilbake til Norge tirsdag. Det vil bli tatt opp både på spesielt og generelt grunnlag, sier Strømodden til NTB på telefon fra Belgia.

Driftsleder Geir Holtmoen fra Park— og idrettsetaten sørget lørdag formiddag for at Sinnataggen ble kvitt den rosa malingen.

Video til politiet

Sinnataggen og de øvrige skulpturene i Vigelandsanlegget er døgnkontinuerlig overvåket av videokameraer, som Strømodden av forståelige grunner ikke vil røpe hvor er plassert.

– Videoen fra kameraet som overvåker Sinnataggen er på forespørsel fra Oslo-politiet overlatt til dem, slik at de skal kunne vurdere om det lar seg gjøre å identifisere den eller de som forøvet hærverket natt til lørdag.

– Politiet har selv ønsket å se videoen, for de har selv opprettet sak på dette. For vår del skal vi formelt anmelde forholdet mandag, sier Strømodden, som lørdag fikk beroligende meldinger hjemmefra:

– Malingen er fjernet, og det er ikke konstatert noen skader verken på patina eller skulpturens overflate, sier museumsleder Jarle Strømodden til NTB.

Forskrekket

Kunstforvalter Inger Gogstad mener sikkerheten til kunst i det offentlige rom er en viktig problemstilling som må tas opp til diskusjon. Hun ble forskrekket da hun lørdag formiddag ble orientert av NTB om at Sinnataggen i Vigelandsparken i Oslo igjen var blitt utsatt for hærverk.

– Hva vi skal gjøre med sikkerheten til kunsten som er plassert i det offentlige rom, er en problemstilling det er verdt å ta opp, sier Gogstad til NTB.

Hun har ansvar for all offentlig kunst i Oslo kommune unntatt skulpturene i Vigelandsanlegget, som hører inn under Vigeland-museet.

– Mitt inntrykk er at slikt hærverk går i bølger. Og vi kan jo ikke i dag garantere sikkerheten for kunst som er plassert utendørs. Vi kan jo ikke gjerde den inn, sier hun.

Tiltakene

– Dessverre er slike overgrep blitt tiltakende, som all annen kriminalitet, sier Inger Gogstad, som med gru tenker tilbaker på vandalisme i det offentlige rom i Oslo i august og september i fjor.

Da gikk det ut over Turid Engs skulptur Tryllefløyten, som ble stjålet fra Nordtvedt skole, Nico Widerbergs statue av Trygve Lie som ble revet ned fra sokkelen på Furuset, Nina Sundbys byste av Albert Nordengen som ble revet ned på Tøyen, og Sundbyes nye statue av Henrik Ibsen som ble ramponert.

Styreleder Ole Christian Gulli i foreningen Frognerparkens venner sier at det er leit at Sinnataggen igjen er utsatt for vandalisme. Han er bekymret for Frognerparkens fremtidige eksistens som både en park med kunst og som en åpen rekreasjonspark.

ROSA: «Sinnataggen» ble natt til lørdag tilgriset av rosa maling. Malingen ble fjernet fjernet lørdag formiddag av Park og Idretts Geir Holtmoen
Falch, Knut