— Jan Simonsen er ikke verdig å representere Frp på Stortinget, sier fylkesleder i Rogaland Frp, etter avsløringene på TV 2 i går kveld.

Og i Rogaland sitter nøkkelen til Jan Simonsens skjebne etter at TV 2 i går kveld avslørte at Simonsen hadde hjulpet en straffedømt venn av seg til å få skjenkebevilling til et utested i Oslo.

Moralsk forkastelig

— Dette er moralsk forkastelig. Det er ikke akseptabelt. Han bringer alle sine partifeller i forlegenhet og jeg må bare beklage dette. Han har hjulpet en av sine venner og han skryter til overmål av det etterpå og forlanger gratis alkohol, sier partiformann i Frp, Carl I. Hagen.

— Er Simonsen verdig til å sitte som stortingsrepresentant for Frp?

— Det spørsmålet må du stille til dem som nominerte Jan Simonsen på tross av våre advarsler.

Ikke diktatorisk

— Går du inn for å ekskludere Simonsen?

— Det er også en sak for Rogaland Frp. Til tross for at vi i ledelsen orienterte Rogaland om at Jan Simonsen gjennom en årrekke hadde stilt sine kolleger i forlegenhet ved sine handlinger og sin omgangskrets, så var deres reaksjoner at de renominerte ham. Jeg er av en samlet norsk presse blitt presentert som en diktator fordi jeg har forsøkt å si noe om blant annet Jan Simonsen. Jeg håper nå representanter for norsk presse ser seg selv i speilet og gir oss rett for de forsøk vi gjorde på hindre at Simonsen ble renominert.

Selv om Hagen ikke sier rett ut at han ønsker at Rogaland Frp skal ekskludere Simonsen, vet BT fra sentrale kilder i partiet at det er det ledelsen ønsker.

— Jeg vil nøye meg med å si at programmet var sterk kost. Dette er en sak for partiledelsen i Frp, og eventuelt for Rogaland politikammer, sier Os-ordfører Terje Søviknes, tidligere nestleder i Fremskrittspartiet.

Vil bli gjemt bort

Fylkesleder i Rogaland, Solveig Kollnes, sier hun for sin del at hun «ý er lei av å ha en mening om alle Jan Simonsens lugubre venner og alle hans tvilsomme og moralsk forkastelige aktiviteter.»

— Men dere valgte å nominere Simonsen på tross av at Hagen advarte dere mot å gjøre det?

— Jeg er ikke enig i at vi ble så sterkt advart. Det som kom opp var en masse rykter og opplysninger om Jan Simonsen sine venner. De opplysningene som kom frem i TV 2, var ukjent for meg.

— Går du inn for å ekskludere Simonsen?

— Det vil jeg ikke uttale meg om nå. Jeg innkaller fylkesstyret med det aller første. Medlemmene må la det få synke inn. Så får vi ta stilling til hva vi gjør.

Dersom ikke fylkesstyret skulle ekskludere Simonsen, vil stortingsgruppen til Frp gjemme Jan Simonsen bort i en krok.

Det er helt uaktuelt for Simonsen å få et komitélederverv. Han vil heller ikke bli fraksjonsleder for Frp i noen av stortingskomiteene.

— Vi håper Simonsen selv tar initiativ til å trekke seg fra gruppen, sier en sentral kilde i partiet.

Blir sittende

Uansett hva Fremskrittspartiet måtte gjøre med Jan Simonsen på Stortinget, blir han sittende i fire år.

— Det skal svært mye til for at en stortingsrepresentant skal bli fradømt stillingen. Det må i tilfelle riksrett til. Det skal også mye til for at han skal kunne trekke seg. Bare noen få politikere har gjort det i nyere tid, og det er fordi de har gått til høyere stillinger i FN, sier tidligere stortingspresident Kirsti Kolle-Grøndahl.

Hun er sjokkert over det som er kommet frem i TV 2.

— Dette synes jeg er ille. Det bringer hele det politiske systemet i vanry, selv om det han har gjort ikke skulle være ulovlig. Fremskrittspartiet må selv rydde opp i dette.

KRITISERES: Jan Simonsen, her fotografert under åpningen av utestedet Enka.
Arkivfoto