Politiet ber homsemiljøet i Oslo om hjelp til å kartlegge den savnede spanske overlegen Joaquin Leal Bermudez (49) sine bevegelser sist helg. Politiet frykter at han kan være drept, og en 37-åring er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

En 37-åring fra Trondheim-distriktet ble pågrepet natt til onsdag etter en biljakt i Søndre Buskerud. Han kjørte da rundt i bilen til den savnede 49 år gamle spanjolen. Bermudez er spansk statsborger og har engasjement som overlege ved patologiklinikken ved Radiumhospitalet i Oslo.

– Han var borte mandag og tirsdag denne uken, men var på jobb fredag i forrige uke, opplyser Jahn Nesland som er leder ved patologiklinikken ved Radiumhospitalet til NTB.

London Pub

Politiet gikk onsdag ettermiddag ut med etterlysning av Bermudez, samtidig ønsker de også tips fra publikum som kan ha observert 49-åringens bil, en rød Citroën Saxo med registreringsnummer NE 87266, på E18 i Buskerud og Vestfold fra klokken 22.30 tirsdag kveld.

Bermudez var åpent homofil og besøkte ofte London Pub.

– Vi setter nå vår lit til at folk fra homsemiljøet skal hjelpe oss med å kartlegge legens bevegelser sist helg, sier leder for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt, Finn Abrahamsen, til NTB.

Han sier at politiet har god erfaring med at miljøet rundt London Pub gjerne vil assistere politiet når det har skjedd en forbrytelse.

– Og det er vi rimelig sikker på at har skjedd i dette tilfellet. De funn som er gjort i bilen, garasjen og leiligheten til den spanske legen er av en slik art at en person må være meget alvorlig skadd eller mest sannsynlig drept, sier Finn Abrahamsen.

49-åringen bor etter det politiet erfarer alene i leiligheten i Oslo. Leiligheten ble onsdag saumfart av Kripos, som gikk ut og inn med gjennomsiktige plastposer for å sikre spor.

Ikke i god form

37-åringen har nektet å forklare seg for politiet. Så langt kjenner ikke politiet til hvilken forbindelse det kan ha vært mellom den savnede og mannen som nå er pågrepet og siktet.

Advokat Aase Karine Sigmond er oppnevnt som den siktede trønderens forsvarer. Hun sier hun onsdag ikke hadde fått snakke mye om siktelsen med sin klient:

– Etter nesten ett døgn på glattcelle er han ikke i god form, sier hun, uten å ville utdype 37-åringens helsetilstand.

Politiet vil torsdag ta stilling til om siktede skal fremstilles for varetektsfengsling.

Pågrepet på E18

Den siktede ble pågrepet på E18 i Kobbervikdalen ved Drammen. Det var i 3.30-tiden natt til onsdag at politiet i Vestfold ba om bistand fra Oslo-politiet. En bilist hadde observert en bil kjørende vinglete og uten lys på E18, sørover fra Drammen, før den skal ha snudd og kjørt nordover ved Tønsberg.

Det var denne observasjonen som førte til at politiet kunne rykke ut og etter hvert stanse og pågripe 37-åringen.

– Denne våkne bilisten har gjort en kjempeinnsats så langt, sier Abrahamsen.

Rundt 40 personer, både uniformert politi, etterforskere og teknikere, lette onsdag formiddag etter den savnede langs E18 i Vestfold. Oslo-politiet sendte onsdag ettermiddag hunder og politihelikopter for å bistå lokalt politi i letingen langs E18 fra Drammen og sørover mot Tønsberg.

Kan være andre

Politiet mener funnene viser at det har tilstøtt noen noe kriminelt, og Abrahamsen ga onsdag uttrykk for at de etter all sannsynlighet har å gjøre med et drap.

Om det er 49-åringen som er offeret, kunne ikke politiet si med sikkerhet onsdag ettermiddag. Det kan tenkes at det er funnet spor fra andre enn den savnede, antyder Abrahamsen.

– Den savnede kan også være med på dette. Det kan være en tredje person inne i bildet, sier politioverbetjenten.

Aas, Erlend
GJERSØE, PEDER