De siste to årene har en bank rapportert til Økokrim om en rekke kontantuttak på til sammen 23,5 millioner kroner fra konti til to utenlandske kunder som drev med aksjehandel. Ved det siste uttaket på 2 millioner kroner i desember i fjor, fulgte spanerne etter. Da oppdaget de et møte mellom den nå hvitvaskings-siktede 45-åringen og den ene av de to utenlandske kundene. Kort tid etter fant politiet nær 2 millioner kroner i 45-åringens bankboks. Han ble pågrepet og varetektsfengslet.

Ut av landet Politiet mener at mannen, som er ansatt i en finansinstitusjon, har mottatt cirka 8 millioner kroner til oppbevaring og at pengene så er ført ut av landet.

— Vi mener at pengene kan komme fra ulovlig handling i aksjemarkedet, sier politiadvokat Per Østby ved Økokrim til NTB.

Politiet etterforsker om 45-åringen kan ha medvirket til ulovlig aksjehandel, men mener at han i alle fall har bistått med å sikre utbytte for en annen person.

Han er siktet etter den såkalte hvitvaskingsbestemmelsen, og risikerer inntil seks års fengsel om han blir funnet skyldig.

— Han erkjenner å ha hatt møter og mottatt en god del penger, men benekter at det har vært noe ulovlig i dette, forklarer Østby. Det lyktes tirsdag ikke NTB å komme i kontakt med 45-åringens forsvarer, advokat Tor Erling Staff.

Unndratt beskatning - Dersom det skulle vise seg at pengene ikke stammer fra ulovlige handlinger, mener vi det er begrunnet mistanke for at pengene er skjult for å unngå beskatning i det landet hvor mottakeren skulle oppholde seg, sier Østby.

Saken blir etterforsket i to andre land. Politiet mener det ikke er grunn til å tro at penger skal være unndratt beskatning i Norge i denne saken.

45-åringen satt i januar varetektsfengslet for en uke.

— Vi hadde god dialog og jobbet godt i den uken. Det var ikke behov for videre varetekt, sier Østby.

Han sier det er vanskelig å anslå når etterforskningen vil bli avsluttet, blant annet fordi Økokrim i denne saken er avhengig av etterforskning i utlandet.

Økende antall I 2000 mottok hvitvaskings- og etterretningsenheten i Økokrim 890 meldinger om hvitvasking, mot 787 i 1999. Det er bare utvalgte hvitvaskingssaker Økokrim etterforsker selv, for eksempel hvis de er svært omfattende eller hvis de har et klart internasjonalt preg. Økokrim åpnet i fjor etterforskning i sju egne hvitvaskingssaker hvor melding om mistenkelige transaksjoner inngikk som et sentralt element, mot fem året før. I tillegg henviste Økokrim i fjor en rekke hvitvaskingssaker til de ulike politidistriktene rundt om i landet.

NTB