SVERRE STENSENG, SIRI GEDDE-DAHL, HANS O. TORGERSEN, ROAR VALDERHAUG og ARILD M. JONASSEN

— Vi har hatt mistanke om avlytting i både Hafslund Nycomed og i DnB NOR, sier Aaser, som tidligere har vært konsernsjef for begge selskapene.

På grunn av mistanker og frykt for avlytting gikk Aaser i sin tid i Hafslund Nycomed hardt til verks. Styrerommet var ikke det samme etterpå.

— Vi fikk en spesialist på overvåking til å ta fra hverandre møbler og slike ting, sier han.

Tar ut batteri av telefoner

Styrerommet ble sikret mot avlytting i samme slengen. I DnB NOR er styrerommet også sikret, samtidig som det er strenge regler.

— Under styremøter innførte vi at man måtte ta batteriet ut av mobiltelefonen, og legge telefonen på bordet. Selv om telefonen er slått av kan den fungere som mikrofon når batteriet står i, men når batteriet er tatt ut er det ingen strøm, sier Aaser.

Det samme sier Stein Erik Hagen. Overfor NTB påpeker han at medlemmene i Orkla-styret legger igjen mobiltelefonene utenfor møtet, og at han ikke snakker om sensitive ting i telefonen. Bakgrunnen er blant annet at Orkla-styret for et år tilbake opplevde lekkasjer. Men de klarte ikke å påvise at årsaken til lekkasjer var avlytting, ifølge NTB.

På grunn av den generelle redselen for lekkasjer og avlytting, har også Telenor sikret styrerommet sitt.

— Det er i alle fall sikret så godt det lar seg gjøre, sier sikkerhetssjef Tor Odd Danielsen i Telenor.

Redd mer teknisk avlytting

Konsernsjef Jan Erik Korssjøen i Kongsberg Gruppen står midt i problemstillinger rundt avlytting som en del av våpenindustrien. Men det gjør også at de har strenge sikkerhetskrav for i det hele tatt å få lov til å drive med leveranser av våpen.

— Vi er så vant til dette. Vi snakker aldri om sensitive ting i mobiltelefonen for eksempel, sier han.

Under en pressekonferanse i Politihuset i går ettermiddag tok kriminalsjef Hans Halvorsen opp tråden etter TV 2s avsløring av innholdet i en rapport om vaktbransjen som strategisk stab i politiet hadde utført. De mener trusselbildet er styrket, og frykter for hva som kan skje i fremtiden.

— Vi ser at det kan bli brukt mer teknisk utstyr for avlytting av næringslivet, sier Halvorsen.

Samtidig viser det seg likevel at få selskaper så langt har funnet teknisk avlyttingsutstyr, et bilde korrupsjonsjeger Helge Kvamme i revisorgiganten PricewaterhouseCoopers bekrefter. Han har vært inne i en rekke saker.

— Vi har sett at man har en oppfatning om at det foregår avlytting, og at de fryktet at det ble benyttet teknisk utstyr. Jeg kan ikke si at vi i våre saker har avdekket teknisk utstyr, sier Kvamme.

Brukte skjult mikrofon

Han mener det er mer vanlig at enkeltpersoner får betalt for sensitiv informasjon. Også når konkurrenter eller media sitter på nærmest ordrette referater fra møter.

— Vi ser at det er mer basert på lekkasjer fra enkeltpersoner, sier han.

Selv opplevde riktignok Kvamme at det ble gjort opptak for noen år siden.

— Det var under et møte i Litauen, hvor det i etterkant av møtet kom frem at motparten tok opp samtalen med avlyttingsutstyr i en kulepenn, sier Kvamme.

Aftenposten/Bergens Tidende

Bendiksby, Terje
Hauge, Jon