STRASBOURG: I dag starter den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen sin gjennomgang av Birgitte Tengs-saken og Bjugn-saken. Både påtalemyndigheten og pressen stiller mannsterkt til begivenheten, selv om de fleste representantene for førstnevnte hevder å være i Strasbourg helt tilfeldig på studietur.

Blant de mange statsadvokatene som skal følge saken, er Arild Dommersnes som prosederte i erstatningssaken fetteren anla mot staten. Den saken tapte den tidligere drapstiltalte. BT møtte advokat Klomsæt og Birgittes fetter sent mandag kveld i Strasbourg. Begge kamplystne og sikre på seier.

— Dette er klimaks. Menneskerettighetsdomstolen er siste instans. Høyere enn dette kommer vi ikke, sier den nå 24 år gamle fetteren til BT.

— Hva gjør dere hvis domstolen ikke gir dere medhold?

— Vi kommer til å få medhold. Ikke sant? spør han for sikkerhets skyld sin advokat. Klomsæt svarer bekreftende.

— Slik jeg ser det, har ikke domstolen noe annet valg enn å gi oss medhold. Men skulle så skje, så har vi planene klare. Når nå DNA-resultatet frikjenner min klient, vil vi umiddelbart begjære gjenopptakelse av erstatningssaken han vi har anlagt mot staten. Den prosessen er forresten allerede i gang, sier Klomsæt.

Menneskerettighetsdomstolen starter behandlingen av de totalt fire norske sakene klokken 14.30 i dag. Kjennelsen er ikke ventet før om flere uker eller måneder.

Bakgrunnen for alle de fire klagene er en endring av norsk straffeprosesslov som kom i 1981. Da fikk norsk rett anledning til å gjøre en person erstatningspliktig for en forbrytelse han er strafferettslig frifunnet for. Samtidig ble det opp til klageren selv å bevise sin uskyld når han søker erstatning for urettmessig straffeforfølgelse.