— Dette kom som en bombe! Det er jo helt forferdelig, sier hotelldirektør Ingrid Tønneberg.

Hun har seks estlendere i arbeid.

— Dette må jeg sjekke. Jeg visste at de estlandske jentene tjente noe mindre enn de norske, men regnet med at lønnsforskjellen i forhold til de norske jentene ikke var større enn 20 kroner, sier hun.

Ført bak lyset

Noen timer senere ringer Bergens Tidende tilbake til Stalheim Hotel.

— Nå har vi hatt et møte med de estlandske arbeiderne, og snakket med Unic Management. Vi vil avslutte avtalen, og forsøke å løse jentene fra kontrakten, forteller Tønneberg.

Hun mener at Unic Management har ført henne bak lyset.

— Bobbo Steen fra Unic Management skrev i en mail at jentene hadde en timelønn på 49 kroner netto. Han fortalte at de tjente fire ganger mer enn de ville gjort i Estland, så jeg slo meg til ro med det, sier hun.

Hun sier hun ikke har snakket med de estlandske jentene om lønn, fordi hun fikk beskjed om at det var en sak mellom selskapet og de ansatte.

Tønneberg har betalt Unic Management rundt 100 kroner timen. Hun forteller at firmaet fremstod som ryddig på alle måter, og skryter av de estlandske jentene.

Nå ønsker hun å ansette dem med vanlige lønnsforhold.

Blir i avtalen

Administrerende direktør Carl Johan Hustad ved Comwell Hankø Hotel og Spa sier han vil fullføre kontrakten med Unic Management om de tre estiske stuepikene som er på hotellet.

— Jeg har fått opplyst at de tjener to-og-en-halv gang av hva de ville tjent i Estland, og forholder meg til det, sier han.

— Hva synes du om å ha folk i arbeid til denne lønnen?

— Det vil jeg ikke mene noe om.

— Hvor mye har de andre stuepikene hos dere?

— Det er privatsak, men de har i alle fall tariff, sier Hustad.

Minstelønnen for stuepiker i Norge er 109,32 kroner.

Ifølge Estlands Statistikkontor var gjennomsnittlig timelønn for ansatte i hotell- og restaurantbransjen i Estland 32 estiske kroner, eller om lag 16 norske kroner, i første kvartal 2005.

Bobbo Steen, som eier Unic Management sammen med Terje Andersen, sier han ikke ønsker å kommentere saken.

— Jeg tror jeg har sagt nok, sier han.