Rederiet Teekay flagger skipene i Nordsjøen ut fra Norge og til Bahamas. Det er ansatte på rederiets fartøy som laster olje fra feltene i Nordsjøen, såkalte bøyelastere, som rammes.

– Rederiet er jo ikke norsk og tar tydeligvis ikke lenger hensyn til norske arbeidsplasser, sier hovedtillitsvalgt for Sjømannsforbundet i Teekay, Terje Bergesen, til Aftenbladet.no.

Ifølge de ansattes organisasjoner skal det Vancouver-baserte rederiet ha hatt filippinske sjøfolk gående på ventelønn helt siden i fjor høst i påvente av oppsigelsene i Norge. «Nøye planlagt sosial dumping», kaller nestlederen i forbundet, Johnny Hansen oppsigelsene.

– Norge kan ikke være bekjent av å benytte arbeidskraft fra lavkostland for å frakte oljen vår i norsk farvann, sier direktør Hans Sande i Norsk Sjøoffisersforbund.

Teekays skipstrafikk på norsk sokkel styres av kontoret i Stavanger, men fra Canada skal det ha blitt gitt beskjed om å kutte kostnader. Nå frykter Sjømannsforbundet at flere andre rederier følger etter.

SIER OPP: Det canadiske rederiet Teekay erstatter 200 norske sjøfolk med filippinere. Skipet på bildet har ingenting med saken å gjøre.
Ørjan Deisz