Medaljen skulle hedre soldater og offiserer som utviser uvanlig tapperhet eller fremragende ledelse i strid. I første rekke skulle en slik medalje kunne tildeles seks norske militære som alle ble såret da de kjempet for livet mot en bevæpnet mobb i Maimana i Nord-Afghanistan 7. februar i år.

– Begrunnelsen fra kongen er at Forsvarets medalje for edel dåd dekker de forhold som den nye dekorasjonen skulle omfatte, sier Slottets informasjonsrådgiver Sven G. Gjeruldsen til Aftenposten.

Avslaget kom fullstendig overraskende på Forsvaret, som har arbeidet i et halvt år med å utvikle et nytt utmerkelsessystem for norske militære. Forsvaret gir ikke opp, og vil sammen med Forsvarsdepartementet ta opp igjen saken.

– Vi er helt enig med Forsvarssjefen i at vi mangler en dekorasjon for vanskelige situasjoner, sier statssekretær Espen Barth Eide (Ap).

Så lenge Kongen sier nei, må de berørte militære ta til takke med at de allerede er tildelt Forsvarets medalje for sårede i strid, som er plassert på nummer 39 på den offisielle listen over norske dekorasjoner. (©NTB)