Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) varsler et stramt statsbudsjett, men med flere overraskelser.

På vei til regjeringslokalene tirsdag morgen lover Johnsen flere overraskelser i statsbudsjettet som blir lagt fram klokken ti.

— Det blir et stramt budsjett. Jeg har levert mange gode budsjetter, og det blir et godt budsjett i dag også. Det kommer helt sikkert flere overraskelser, mange kommer til å være fornøyde, men det er også alltid noen som blir skuffet, sier Johnsen til NTB.

— Det er et veldig rødgrønt med budsjett, sier finansministern til Aftenposten.no.

— Jeg er storfornøyd med budsjettet. Det blir mye til mange, men at noen nok blir litt skuffet, er vel også naturlig.

Barnevern blir vinneren? Barnevern er blitt presentert som den store budsjettvinneren i neste års budsjett, og helse, omsorg og samferdsel vil også være viktige satsingsområder for regjeringen.

Helse, omsorg og samferdsel vil sannsynligvis stå fram som tre av regjeringens satsingsområder.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har varslet at regjeringen vil legge inn bevilgninger til bygging av 2.000 nye sykehjems— og heldøgns omsorgsplasser neste år. Målet er at kommunene skal få tilskudd til så mange plasser som er nødvendig for å sikre nok kapasitet i pleie- og omsorgssektoren innen 2015.

Regjeringen har også sagt at det vil bli satset penger på samferdsel neste år, skriver NTB.

Johnsen kan ta med seg en fersk meningsmåling som gir ham solid støtte blant befolkningen.

Hele 44 prosent av de spurte i en meningsmåling mener at Sigbjørn Johnsen gjør en god jobb som finansminister, skriver Dagbladet. Bare 6 prosent mener han gjør en dårlig jobb, mens 37 prosent beskriver innsatsen som middelmådig.

- Regjeringen snur i

Ifølge VG vil regjeringen snu i biodieselsaken når de legger frem sitt forslag til budsjett.

Det betyr en helomvending fra det som var planen i fjor, nemlig å skru opp biodieselavgiften for fullt, skriver VG Nett.

— Hvis VGs opplysninger er riktige, tyder dette på at regjeringen hører på argumenter og ikke bare lar det gå prestisje i saker, sier Einar Håndlykken, leder av klimaorganisasjonen Zero.

Under fjorårets budsjettbehandling sto statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på sitt tross sterke reaksjoner både fra egne partifeller, regjeringspartnerne SV og Senterpartiet, opposisjonen, fagbevegelsen og store deler av miljøbevegelsen.

Dermed fikk han trumfet gjennom en avgift på biodiesel som tilsvarte en halv dieselavgift. Planen var at denne avgiften skulle øke til full avgift fra 2011.

Ifølge flere godt informerte kilder dropper regjeringen nå disse planene, og avgiften blir liggende på samme nivå som nå også i det nye forslaget til statsbudsjett.

Saken oppdateres.

Hva forventer du deg av budsjettet? Si din mening.