I fjor ble 26 kriminelle fra land utenfor Norden sendt til hjemlandet for å sone. En vekst fra åtte i 2006.

– Jeg er veldig fornøyd med veksten, men disse tallene må bli mye høyere, sier Storberget til Aftenposten.

Kriminelle fra Polen, Irak, Litauen, Sverige og Somalia topper listene over utenlandske statsborgere i norske fengsler. I fjor startet 84 polakker, 67 irakere, 66 svensker 56 somaliere og 35 litauere soning av en dom i Norge.

Fem prosent av befolkningen her i landet er utenlandske statsborgere, men i dag er en av fire fanger i norske fengsler utlendinger. De kriminelle kommer fra 107 land.

Veksten i antall utenlandske statsborgere bak murene i Norge bekymrer justisministeren. I fjor var han på en omfattende europaturné for å sikre soningsavtaler med alle europeiske land. Mye er på plass, men mye gjenstår.

– Rehabiliteringen blir mye bedre i hjemlandet ved at de får sone der de skal bo. Vi må også ha slutt på at folk sitter i norske fengsler og planlegger ny kriminalitet på norsk jord, sier Storberget.

15 av de 26 som ble sendt ut av Norge i fjor, ville selv sone i hjemlandet. 11 ble sendt mot sin vilje.

Norske myndigheter sender også stadig flere domfelte til soning i Sverige, Danmark, Finland og Island. I 2006 ble 260 domfelte overført til soning i sitt nordiske hjemland, mens Norge fikk 169 i retur.