• Se når skipet bakker og propellen ødelegger båtene i videoen over. — En sementbåt som forlot havnen ved lensmannskontoret, har truffet flere småbåter, sier operasjonsleder Johnny Olsen i Nord-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Politiet mottok melding om hendelsen klokken 22.40 lørdag kveld. Båten «Cyprus Cement» hadde da lagt fra kai i Levanger.

— Tre båter sank, mens vi akkurat greide å berge en fjerde som var i ferd med å gå ned, sier operasjonsleder Monica Ravlo klokken 04.40 natt til søndag.

Åtte andre båter som sto i fare for å gå ned ble berget, mens et ukjent antall ytterligere båter har fått skader.

- Defekt propell

Da sementbåten la fra kai, hadde den ifølge innsatsleder Per Henrik Bykvist store manøvreringsproblemer.

— Den traff småbåthavnen og flere båter med bakenden og propellen. Jeg anslår at mellom 10 og 15 båter har fått skader. To båter har gått ned, sier Bykvist

Ifølge adressa.nos reporter på stedet har sementbåten veltet deler av havnen. Det skal ikke ha vært personer om bord i småbåtene.

— Kapteinen har blitt avhørt. En defekt propell skal være årsaken. Det var derfor skipet trengte taubåt for å komme seg ut av havnen. Vi vil også avhøre kapteinen av taubåten, sier Ravlo.

- Kapteinen varslet havnen

Bergensrederiet som eier sementbåten har satt i gang egne undersøkelser.

— Vi ble kontaktet av kapteinen, og har gjort foreløpige undersøkelser. Det er fast rutine når slike ting skjer, sier Sverre Jacob Mehn, personaldirektør og presseansvarlig i Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS (KGJS).

Rederiet har også vært i kontakt med politiet, som søndag morgen var kritisk til at kapteinen på båten ikke varslet om hendelsen umiddelbart.

— Man kan jo tenke: Hva om det hadde vært folk i båtene? Det er plikt å varsle, for å redde eventuelle menneskeliv, men også materielle verdier. Jeg syns dette vitner om dårlig dømmekraft, sier operasjonsleder Morten Evensen i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Ifølge Mehn, er det riktig at kapteinen selv ikke kontaktet politiet, da dette ble gjort via vakten på kaia hvor skipet hadde losset. Det var en tredjepart involvert, men politi og kystvakt ble informert.

Operasjonsleder Morten Evensen opplyste tidligere at saken nå har gått over i en forsikringsfase. KGJS sitt forsikringsselskap er søndag morgen på vei til Levanger.

— Det viktigste for oss er at det ikke ble noen personskader. Det er også viktig at de skadelidende blir tatt hånd om. Vi har kontaktet Havna Småbåtforening med informasjon og kontaktdetaljer om vårt forsikringsselskap slik at disse er koblet sammen så raskt dette har vært mulig. Befaring starter allerede i formiddag, sier Mehn.

BANG! Her treffer sementbåten de første båtene med propellen.
LESERBILDE/ADRESSA