Prostituerte selger sex fra ubetjente solstudioer i Trondheim, skriver adressa.no.

— Vi har sett utviklingen siden starten av 2011, og dette har bare økt i omfang, sier politiadvokatene Marianne Høyer og Lise Rognes ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Trondheimspolitiet har de siste månedene bøtelagt minst fem menn som har kjøpt sex av prostituerte inne på solstudioer i Trondheim.

Det er stort sett østeuropeiske prostituerte som har tilbudt tjeneste sine i solariene, og møtene har skjedd etter forutgående avtale med sexkundene - som oftest per telefon.

Nye arenaer

— Aktiviteten har skjedd inne på flere ubetjente sentrumsnære solstudioer i Trondheim, og mennene har erkjent forholdene. Vi synes det er viktig at byens befolkning får vite om hva som skjer, det er derfor vi informerer om dette, sier politiadvokatene.

Prostitusjonsvirksomheten i Trondheim har tradisjonelt skjedd inne på hotellrom, men politiets satsing på å drive oppsøkende virksomhet har stresset miljøet såpass at de nå finner andre steder å møte sexkundene sine, opplyser politiadvokatene.

— De ubetjente solstudioene er en slik ny arena, og det er de prostituerte som har tatt initiativet til dette. Hvor stort omfanget er, det vet vi ikke. Men det er en utvikling vi vil følge tett fremover, sier Rognes.

Flere solstudiodrivere i og rundt Trondheim sentrum har nå mottatt brev fra Sør-Trøndelag politidistrikt, hvor de informeres om hva som skjer inne i solariene deres.

— Solstudiodrivere kan på samme måte som utleiere av leiligheter risikere å bli siktet for hallikvirksomhet hvis de ikke setter i verk tiltak for å stoppe prostitusjonen. Vi har nå sendt dem brev hvor de gjøres oppmerksomme på problemet og at de kan komme i et slikt straffansvar, sier Høyer.

Hva mener politiet må gjøres?

— Det er bransjen selv som må tenke ut hvilke løsninger som kan hindre denne type virksomhet. Bemanning kan være et alternativ. Men det er ikke holdbart ikke å foreta seg noe etter å ha fått et slikt brev fra oss, sier Rognes.

Politiet i Trondheim har også avdekket at det skjer prostitusjon på en annen spesiell arena - i bobiler. Flere menn er den siste tiden bøtelagt for å ha kjøpt sex av prostituerte i bobiler plassert i og rundt Trondheim. I de tilfellene som er avdekket, har den prostituerte selv kjørt bobilen til Trondheim. I ett av tilfellene hadde kvinnen leid bilen i Finland.

66 anmeldt i fjor

— Vi har også en del tilfeller hvor kundene har plukket opp den prostituerte i egen bil, etter å ha gjort avtale om det. Vi har tatt flere menn på fersk gjerning med prostituerte i bilen sin. Vi følger med på begge disse arenaene, sier Høyer.

Trondheimspolitiet slo i fjor til mot 45 sexkunder. Noen innrømmet å ha besøkt prostituerte flere ganger. Det resulterte i totalt 66 anmeldelser.

- Hvem er sexkundene i Trondheim?

— Det er menn fra alle samfunnslag og i alle aldre, men det som kjennetegner dem, er at de virker å ha god økonomi. Det er ikke uvanlig at de betaler forelegget med en gang etter at de er tatt, sier Rognes.

Tas du for ett sexkjøp i Trondheim, er bøtesatsen 15.000 kroner. Det er imidlertid ikke uvanlig at de som avsløres erkjenner flere tilfeller. Satsene for to og tre tilfeller av sexkjøp er i utgangspunktet henholdsvis 18.000 og 20.000 kroner. Blir du tatt for forsøk, lyder boten på 13.000 kroner.