— Det er grenser for hvor lenge vi kunne leve i fortiden, forklarer den selvoppnevnte lorden fra Bergen, Bjørn Teksnes, og smiler lurt. Sammen med sin kone, «Lady» Maria (42), har han drevet opplevelseshotellet Old Colehurst Manor i Shropshire, der gjestene har kunnet svinge seg i kostymer fra 1600-tallet, levd overklasselivet slik vi kanskje husker best fra tv-serien «Sorte Orm», riktignok uten tortur, og mesket seg med tradisjonell seksretters middager à la slike dronning Elizabeth I og kong Charles I spiste i sin tid.

Mye historikk

Old Colehurst Manor, slik det fremstår i dag, ble bygd trinnvis i perioden 1580-1620. Men det har stått bygninger her til gards siden Romertiden. Kong Charles I bodde for øvrig her når han var i Shropshire-traktene. I nyere tid kan det nevnes at en av prinsesse Dianas fjerne slektninger har bodd her. Isabella Spencer giftet seg inn i Griffin-familien som eide huset for noen hundre år siden. I perioden fra 1712 til 1800 var huset rettsbygning for Shrewsbury. Hit ble fangene ført og her ble de dømt av sheriffen i Shrewsbury.

Huset har også gjemmesteder for prester, såkalte «priestholes». Forfølgelsene av katolske prester skjedde i løpet av borgerkrigen, under den puritanske Oliver Cromwell på 1600-tallet.

— Huset var ganske falleferdig da vi kjøpte det i 1986, sier Teksnes. - Men sammen med en flink håndverker klarte vi å få det tilbake nøyaktig slik det var på 1600-tallet. Vel, i alle fall nesten nøyaktig. Vi har jo selvsagt lagt inn vannklosett, bad og varmekabler i gulvet. Ellers blir det fryktelig kaldt i gamle hus.

Den nevenyttige bergenseren er stolt over at han har klart å bevare den gamle stilen. - Jeg har ikke brukt én spiker i hele huset, bare trenagler. Bjelkene er laftet og den hvite isolasjonen på utsiden er en salig blanding av leire, høy og kumøkk. På 1600-tallet var det vanlig å bruke kyr til å tråkke sammen denne blandingen. Men, sier Teksnes og blunker: - Vi brukte en moderne blandingsmaskin i stedet.

Svimlende Heights

Salgsannonsen fra den britiske eiendomsmekleren FPDsavills, fremstår nærmest som en blåkopi på hva som bør tas med i en historisk film fra 1600-tallet, med rike beskrivelser av husets underfundige historie. Den forteller i detalj om parkanlegg, bibliotek, spisesal med plass til 80 gjester, 12 soverom med himmelseng, åtte bad, indre og ytre hall, vinkjeller, og kjøkken med egen tjenerinngang. Mellom linjene anes bilder fra Emily Brontë og Jane Austen. Tenk deg at du befinner deg i «Wuthering Heights» og «Sense and Sensibility», og du er på rett spor.

— Det står i salgsannonsen at huset er til salgs for «i overkant av 1 million pund». Hva betyr det egentlig?

— 1,5 million, sier Teksnes tørt.

Og utdyper ikke svaret, selv ikke når vi ber om det. Salgstakst, om vi i det hele tatt kan kalle det et «salg», er altså på svimlende 17 millioner kroner.

Nede på landjorden kan det spørres om noen vil gi såpass for det gamle huset. Salgstaksten er betraktelig mer enn hva Teksnes betalte for huset i 1986. Den gang ga han 220.000 kroner. Men, som seg hør og bør, hører det med til fortellingen at nordmannen har brukt anslagsvis 14-15 millioner kroner på å pusse opp Old Colehurst Manor.

Spøkelse med på kjøpet

Interesserte kan melde seg til eiendomsfirmaet i løpet av sommeren. Teksnes sier han håper å få solgt huset innen september.

— Spøker det ennå?

— Ja! utbryter Teksnes. - Så absolutt. Husspøkelset Fred er der ennå. Han pleier å ta strømmen så snart jeg reiser på ferie.

Old Colehurst Manor har selvfølgelig, slik samtlige eldre britiske hus med respekt for selv har, et fastboende spøkelse.

— Har du sett ham noen gang?

— Nei, det er pussig det der. Jeg har aldri sett ham, men min kone har sett ham mangfoldige ganger. Han har stått ved sengen hennes og smilt, sier Teksnes. På ramme alvor. Skjønt det er ikke alltid lett å se om han trekker på smilebåndet, langt der inne i skjegget.

— Han har det samme lange håret som meg, forteller Teksnes, alltids munter. Spesielt når spørsmålet ikke dreier seg om penger, eller hvor mye han har i banken.

— Hvorfor gir du deg nå?

— Selv om det kan se idyllisk ut på bildene, var det mye hardt arbeid med å drive hotellet. Vi var på jobb 24 timer, syv dager i uken, og det er slitsomt i lengden.

— Hva skal du bruke pengene til?

— Ikke nødvendigvis bruke. Nå skal vi først bygge oss en tradisjonell norsk tømmerhytte i Elverum, der min farfar kommer fra. Så får vi se hva som skjer.

— Betyr det at du nå er kommet hjem til Norge for godt?

— Njaaa ..., nå skal vi se. Jeg flyttet til England i 1980 og har bodd ute siden. Nei, jeg kan ikke være i Norge hele året. Det blir for trist. Du må nesten være litt gal i hodet for å bo «hjemme» hele året, flirer Teksnes.

— Men savner du ikke Bergen?

— Jo litt, men det regner så mye.

Mens vår norske lord har bestemt seg for å selge huset i England, har han på ingen måte tenkt å ta farvel med de mer sørligere breddegrader.

— Jeg har jo fortsatt villaen i Spania, og den er fin vinterstid, sier den nypensjonerte lorden.

KING OF THE CASTLE: Noen gang drømt om å bli en vaskeekte Lord of the Manor? Nå har du sjansen. Bjørn Teksnes (53) fra Sandviken selger drømmeslottet sitt i landlige Shropshire.