— Jeg synes det er umoralsk, sier markedssjef Harald Nøss i Spar Kjøp om annonsene i norske Finn.no og amerikanske eBay.

Det var en ansatt i Spar Kjøp som oppdaget annonsen på finn.no. En person i Trondheim hadde lastet ned et bilde av en festdrakt fra Spar Kjøps hjemmeside. Bildet er speilvendt i forhold til det på Spar Kjøps hjemmeside. I tillegg er modellenes hoder kuttet bort.

Selger: - Ikke ulovlig

Mens Spar Kjøps festdrakt koster 1850 kroner, vil denne selgeren ha 7000 kroner for den.

— Jeg ringte og utga meg for å være en kunde. Spurte hvilke størrelser han hadde. Mannen svarte da at han først trengte telefonnummeret mitt før han kunne svare, men det tok jeg ikke sjansen på å gi ham, sier Nøss.

Isteden tok han kontakt med Finn.no.

— Da de så at det var vårt bilde, fjernet de det fra annonsen. Bildet var det viktigste for oss, sier han.

**Les også:

Ikke ulovlig å ta tredobbel pris**

Selve annonsen ble imidlertid værende på finn.no siden det neppe er ulovlig å selge en festdrakt til lang høyere pris, selv om den blir markedsført som bunad.

I går formiddag ringte BT/Adresseavisen mobilnummeret som sto oppført i annonsen. Mannen som svarte hevdet da at han hadde planer om å slutte å selge «bunaden».

— Men det er ikke ulovlig å videreselge noe på denne måten. Kjøper man et hus til en million, er det ikke ulovlig å selge det igjen for to, sa han.

Etter lunsj i går var annonsen slettet fra finn.no.

Seven Mountains of Bergen

Men historien om festdrakten som ble til bunad stopper ikke der. Det viser seg nemlig at den samme drakten blir annonsert på eBay, som er en amerikansk nettside for kjøp, salg og auksjoner. eBay blir brukt av kjøpere og selgere over hele verden.

Under bildet fra Spar Kjøps hjemmeside står det at dette er en «beautiful, traditional style Norwegian bunad or folk dress, also known as festdrakt.»

Prisen på «bunaden» er 1000 dollar (ca. 4900 kroner), altså nesten tre ganger så mye som Spar Kjøp tar.

Det står at bunaden kan sendes over hele verden, at selger befinner seg i «Seven Mountains of Bergen, Norway» og at det nå er to drakter til salgs. Lenger nede står det oppgitt at de har fire ulike størrelser for salg.

Også sko og kappe selges på eBay, også det fra Spar Kjøp.

Lenger nede står det med store, røde bokstaver og utropstegn at disse tingene selger ut fort.

Verken navn, telefonnummer eller e-postadresse til kjøper er oppgitt. Bare selgers profilnavn Purpleconure.

- Lettere å lure amerikanere

— Det er spesielt ille at dette legges ut på et amerikansk nettsted. Det er nok lettere å lure folk i USA. Vi synes dette er dumt og liker ikke at folk skal bli lurt opp i stry, sier Nøss.

— Hva er forskjellen på deres festdrakt og bunader?

— Bunader har identitet knyttet til et sted. En festdrakt bruker tradisjonelle mønstre uavhengig av stedstilknytning, sier Nøss.

Spar Kjøps drakt er produsert i Kina etter en design utviklet av selskapet selv, forteller han.

OPPGITT: - Jeg ringte og utga meg for å være en kunde. Selgeren svarte da at han først trengte telefonnummeret mitt før han kunne svare, men det tok jeg ikke sjansen på å gi ham, sier Harald Nøss i Spar Kjøp.
Odd Mehus
FAKSIMILE: Slik så annonsen på Finn.no ut. Først ble bildet fjernet, fredag forsvant hele annonsen.