«For første gang er Anders Behring Breiviks selvbiografi tilgjengelig i trykt form.», står det blant annet i baksideteksten på boken Anders Breivik: His Life and Mission. Boken starter med et større intervju med Behring Breivik og ser ut til å være terroristens såkalte manifest, det som kalles tredje del.

Om forfatteren heter det i baksideteksten: «Christian Messenger er redaktøren for dette viktige dokumentet, en bok som vil gi leseren bedre innsikt i hans ideer og motiver.»

Håper boken trekkes

Leder i Støttegruppen for 22. juli, Trond Henry Blattmann, syns det er synd at den terrortiltaltes budskap selges i bokform.

— Jeg syns ikke dette skal spres noe sted. Når man hører at forfatteren heter Christian Messenger, aner man dessverre at det finnes langt flere der ute med slike tanker.

Blattmann reagerer på at det såkalte intervjuet gjengis.

— Hans forkvaklede syn på verden er ingenting å skrive om.

- Hva syns du om at det er Amazon i England som trykker boken?

— Jeg vil gi dem en sterk oppfordring om å trekke hele boken.

Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad avviser at det er hans klient som er utgiver av His Life and Mission .

— Behring Breivik opplyser at han er helt ukjent med boken, sier Lippestad.

Boken som har vært til salgs på Amazon.com siden mars, står ikke oppgitt med noe forlag. Den er trykt av Amazon.uk, altså den britiske avdelingen av den verdensomspennende bokhandelen. Forfatteren «Christian Messenger» har oppgitt en e-postadresse, men svarte i går ikke på Aftenpostens henvendelser.

Beskyttet av ytringsfriheten

Forlegger Geir Berdahl i Oktober forlag sier ytringsfriheten gjør at det ikke går an å stoppe boken.

— Det er ytringsfrihet og trykkefrihet i Norge og sånn bør det være. Hitlers Min Kamp har vært forbudt utgitt. Det er ikke sikkert det er en fordel. At ting er åpne og tilgjengelige er viktig, så kan man få diskutert.

Berdahl reagerer på at Amazon har trykket boken.

— Det er overraskende om det er Amazon som har trykket den. Men det kan være såkalt «print on demand».

Ingen av de norske nettbokhandlene Aftenposten har sjekket, selger den omtalte boken. Kjersti Myre Lessum som leder Bokkilden.no, sier det er vanskelig å kontrollere alle bøker som selges i en nettbokhandel.

— I likhet med Amazon henter vi bøker fra store distributører. Vi har ikke mulighet til å gå igjennom fire millioner bøker og sortere. Hvis vi får henvendelser, går vi inn og sjekker. Hvis innholdet er støtende og krenkende i henhold til norsk lov, tar vi dem ut av salg.