• Det provoserer meg at de konverterte afghanerne stemples som lykkejegere, sier Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk.

Redaktøren for den kristne vekkelsesavisen har tidligere vært i kraftig konflikt med muslimske miljøer i Norge, og mottok flere drapstrusler etter å ha publisert en rekke karikaturer av Muhammed i sin avis i januar i fjor.

Nå gir Selbekk sin støtte til afghanerne som har konvertert fra islam til kristendom.

— Å skifte religion er en alvorlig sak, særlig for muslimer som risikerer dødsstraff for å gjøre det, sier Selbekk.

Han tror derfor at afghanerne har hatt edle motiver da de valgte å konvertere, og at man må være forsiktig med å stemple dem som opportunister.


Les Trine Eilertsens kommentar: Meninger uten motstand

Ektefølt tro bak

— Afghanistan har kanskje det landet som reagerer kraftigst på muslimer som konverterer, derfor har vi ikke annet valg enn å la dem få bli, sier Selbekk, som mener afghanerne er i livsfare dersom de sendes tilbake til hjemlandet.

Selbekk poengterer imidlertid at kun de som har konvertert må få oppholdstillatelse.

— I denne gruppen med afghanere er det ikke alle som har hatt kristen dåp, for dem som ikke har det står selvsagt saken slik den gjorde før det kom frem at noen hadde konvertert, sier han.

Selbekk ser ingen grunn til at norske prester og pastorer skal slutte med å døpe asylsøkere.

— Så lenge de undersøker grundig at det ligger en ektefølt kristen tro bak ser jeg ingen grunn til det. Og det har jeg tillit til at norske prester gjør, sier han.

Selbekk mener at saken med de aktuelle afghanerne har fått svært mye fokus. Han poengterer at konvertering ikke uvanlig tradisjonelt sett, og at flere hundre muslimer har konvertert til kristendom i Norge de siste årene.

— Jeg kjenner flere muslimer som har konvertert til kristendom, og jeg er ikke i tvil om at deres tro er ektefølt, sier Selbekk.

- Alle har trosfrihet

Dagbladet skrev i går om pastoren Helge Svanaasen i menigheten Kilden i Ål i Hallingdal som hevder å ha døpt flere enn 500 asylsøkere.

Prest i den bergensbaserte menigheten Levende Ord, John Tamlag, forteller at også de har døpt asylsøkere, men ikke i så stor skala som menigheten Kilden.

— Vi har medlemmer fra alle kanter av verden. På det meste har vi vel nærmere 30 nasjoner vært representert, sier han.

Tamlag ser ingen problemer med å døpe asylsøkere.

— Alle mennesker har trosfrihet og bør få ha den religionen de ønsker, sier han.

Tamlag kjenner ikke til saken om de konverterte afghanerne annet enn gjennom mediene, men har ingen grunn til å tro at de har konvertert på bakgrunn avnoe annet enn virkelig tro.

— Jeg tror ikke disse har konvertert for å slippe å reise tilbake, sier Tamlag, som absolutt mener at afghanerne bør få bli i Norge.

— Dersom de sendes tilbake risikerer de å bli forfulgt for sin tro, sier han.

SCANPIX
KYRRE LIEN, SCANPIX
SCANPIX