ANNE M. LUND HUS, NTB-PLUSS

I dag raser de rundt fra kurs til trim til fjerne reisemål. Det skal godt gjøres å få tak i dem, der de farter rundt i sine snertne små sportsbiler.

Ungdomsbølgen har skyllet over oss, og de såkalt eldre er mer i vigør enn noensinne. Gjeldfrie, med voksne barn som har flyttet ut, ligger verden for deres føtter. Endelig kan de slå ut håret, realisere seg selv, og gjøre alt det de har drømt om.

Nygamle kjendiser

Og kjendisene er i en særstilling. De har riktignok råd til å forandre litt her og der, men mange av kjendisene rundt 60 er uforskammet unge til sinns. Da Jack Nicholson nylig rundet 60, introduserte han uttrykket «New old». Han forbeholdt seg retten til å være barnslig og umoden hele livet. Og hva med evigunge Tina Turner som i godt moden alder forsikret brystene og beina sine for til sammen 25 millioner kroner. Lista er lang, og teller blant annet Mick Jagger, Nancy Sinatra og Cliff Richard.

— Tidligere hadde vi ulike livsfaser. I dag varer puberteten fra sjuårsalderen til en går av med pensjon. Torbjørn Egner-alderen er blitt kortere, sier Thomas Hylland Eriksen, professor ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Hylland Eriksen har ungdomskulten eksistert i den vestlige kultur siden annen verdenskrig.

Dyrking av ungdom

— Vi er opptatt av her og nå, ikke der og da. I arbeidslivet er det ungdommelige verdier som er ettertraktet. En skal være åpen, omstillingsdyktig og fleksibel. Mange har erfart at kunnskap går ut på dato, slik at visdom og erfaring ikke har samme verdi lenger.

— Det er dyrking av ungdom i langt større grad enn tidligere. Når så du sist en annonse der det søkes etter en moden og reflektert web-designer? Man skal leve i nuet, noe som fører til en viss grad av historieløshet. En annen ting er frykten for å ta forpliktende valg. For eksempel at vi får barn senere i livet. Det vi risikerer er å få en kultur som står stille i rasende fart, mener professoren. Han ser ikke for seg noen endring i samfunnet når det gjelder ungdomsdyrkingen.

— Vi har en nyliberal global kapitalisme med vekt på frihetsverdier, ikke trygghetsverdier. I ungdommen har en mye frihet og få plikter, derfor er dette en ettertraktet alder. Det avgjørende er ikke hvor gammel du er, men hvordan du er gammel.

Norsk Pensjonistskole

På en idyllisk plett i Vestfold ligger Norsk Pensjonistskole. Her kommer hvert år over 2000 godt voksne elever på kurs. Kurs om alt fra maling til fremmede kulturer og religioner. Og ikke minst - hvordan takle pensjonisttilværelsen. - De som kommer hit er bevisste, oppegående mennesker. Dagens 60-åringer skal gjøre så mye, de har sitt program. Vi sitter ikke hjemme og venter på at barnebarna skal komme på besøk, påpeker rektor Thor Østby.

For å ha et godt liv etter 60, mener han at det å ta vare på helsen er alfa og omega. Sørg for at helsa holder

— Det gjelder å være aktiv og interessert, tenke på både kosthold og mosjon. Du kan ha så mange drømmer om fremtiden du bare vil, det hjelper ikke hvis ikke helsa holder. En annen ting som er viktig, er at man føler at det fortsatt er bruk for en. I den forbindelse etterlyser jeg en fellesarena der generasjonene kunne møtes. Vi trenger et fellesskap, mener rektoren. - Selv passerte jeg 60 i fjor, og det føltes litt rart. Samtidig er jeg sprek og rask. Det føles litt frustrerende å sitte på toppen av min kunnskap og visdom, og så om noen år sier samfunnet «takk for nå, vi trenger deg ikke lenger». Men det er jo nå jeg er best!

UTEN BLYGSEL: Joan Collins (69) stilte uten blygsel bare i korsett i farsen "Over the Moon" i Londons West End i fjor.
FOTO: REUTER