– Etterforskningen viser at det er en direkte forbindelse mellom de pågrepne og episodene i Lodalen og Badebakken på Bjølsen, sier vaktleder Johan Gundersen ved Sentralvakta i Oslo politidistrikt til NTB.

Lørdag ble tre personer sendt til sykehus og legevakt etter et slagsmål med knivstikking i en rundkjøring i Lodalen. Noen timer senere ble det avfyrt skudd i en leilighet i Badebakken på Bjølsen, men ingen ble skadet. Seks personer er blitt pågrepet for hendelsene.

Politiet bekrefter at alle de pågrepne er av sigøynerslekt, men vil foreløpig ikke kommentere om det handler om et internoppgjør.

– Disse er sigøynere, både norske og utenlandske. Det vil bli gjort en vurdering i løpet av dagen hvorvidt de skal fremstilles for varetektsfengsling mandag, sier Gundersen.

Til tross for miljøets voldelige tendenser skal pågripelsen ikke ha vært dramatisk for politiet.

Sigøynervitner

En 49-åring som skal være involvert i sigøynermiljøet i Oslo, sa i går til Aftenposten.no at en halv million kroner er stridens kjerne. To rivaliserende familier skal kjempe om pengene.

– Vi kan foreløpig ikke konkludere med at en slik pengesum er involvert. De faktiske forholdene og motivene har ikke helt krystallisert seg, sier Gundersen.

Problemet med å kartlegge motivene kommer av at mange av vitnene er involvert i miljøet.

– Vi har ingen utenforstående vitner, men derimot mange fra sigøynermiljøet. Det gjør saken komplisert, men vi er fremdeles tidlig i avhørene, sier Gundersen.

Skylder på myndighetene

Daglig leder Gerd Elinor Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger sier til Dagbladet at det mest sannsynlig er et internt oppgjør mellom sigøynerfamilier.

– Det er så trist. Men vi må nok vente til senere for å få vite hva som har skjedd, sier hun.

Fleischer har jobbet mye med å integrere sigøynere i Norge. Hun gir inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og Oslo kommune mye av skylden for bråket som oppstår blant de om lag 500 sigøynerne i hovedstaden.

– Ingen av dem er i jobb. Målet vårt er å få det første barnekullet blant sigøynerne inn i skolen. Mødrene kontakter oss fordi barna bruker narkotika, sier Fleischer.

Hørte fem skudd

Vitner ved åstedet på Bjølsen forteller til Aftenposten.no at de hørte til sammen fem skudd.

Bevæpnet politi rykket ut til stedet, og gjennomsøkte blant annet garasjeanlegget i tilknytning til Badebakken.

Ingen personer skal være skadet etter skytingen.

Uoversiktelig åsted

Politiet fikk først melding om en trafikkulykke med 3-4 biler involvert, og at en brun personbil med fem personer hadde stukket fra stedet.

Da politiet kom frem, var det opptil 20 personer på stedet og rimelig uoversiktlig.

— Det var en svært uoversiktlig situasjon. Vi har beslaglagt kniver og slagvåpen på stedet, sier innsatsleder Arve Røtterud til Aftenposten.no.

En mann i 50-årene ble sendt til legevakten med lettere skader, mens en annen mann i 20-årene ble sendt til Ullevål universitetssykehus.

Det er foreløpig ikke kjent hvor store skader personene har, men begge to skal ha vært ved bevissthet da de ble fraktet bort.

Drosjesjåfør varslet

I tillegg ble politiet gjort oppmerksom på at én person var observert i en leilighet på Bjølsen med det som så ut som knivskader.

— En drosjesjåfør ringte oss og sa han hadde kjørt en skadet person til Bjølsen. Da vi kom frem på stedet traff vi denne personen på utsiden av boligblokken, sier Røtterud.

Mannen hadde selv forsøkt å bandasjere kuttskadene med håndklær og tape, og ble fraktet til Ullevål universitetssykehus.

Politiet tok seg etter det inn i en leilighet, og fant der fem personer som var etterlyst etter knivstikkingen i Lodalen. Blant de fem skal gjerningsmannen etter knivstikkingen i Lodalen befinne seg.

Aftenposten.nos reporter på stedet melder om amper stemning og mye uoverensstemmelser mellom en rekke personer, som også skal være tilknyttet sigøynermiljøet i hovedstaden.

Konfliktfylt

Politiet bekrefter at det er og har vært flere konflikter i sigøynermiljøet i hovedstaden de siste årene.

— Dette dreier seg nok om et internt oppgjør i sigøynermiljøet, sier innsatsleder Arve Røtterud til Aftenposten.no.

Både på akuttmottaket på Ullevål Universitetssykehus og ved legevakten i Oslo var det vakthold fra politifolk lørdag ettermiddag.

Olav Røli/Aftenposten (MMS)
Olav Røli/Aftenposten