Ifølge NRK var nødutgangen på baksiden av Urtegata 31 boltet igjen og brannslukningsapparatene fjernet.

Brannalarmen i bygningen var ikke lenger knyttet til alarmsentralen etter at det hadde vært mange falske brannalarmer fra bygningen.

Ifølge NRK var det dermed bare en inngangsdør i hele bygården, og denne var blokkert av brann.

Brannvesenet i Oslo har så langt ikke villet bekrefte disse opplysningene. Lørdag formiddag satt ledelsen for nattens operasjoner i stabsmøte. Det vil først bli gitt en nærmere orientering fra Brannvesenets side etter klokken 13, får NTB opplyst.

Tidspunktet for politiets pressebrifing er heller ikke fastsatt.

Én alvorlig skadd

Brannvesen og politi jobbet natt til lørdag på spreng for å få evakuert beboerne i den fem etasjers store bygården på Grønland i Oslo hvor det hadde brutt ut brann.

Seks personer er bekreftet omkommet, mens tolv er fraktet til legevakta og Ullevål universitetssykehus. En kvinne i 30-årsalderen fikk alvorlig røykskade i brannen. 33 personer ble evakuert uskadd, og 15 av dem ble hentet ut med stige.

Noen personer skal ha tatt seg ut ved egen hjelp, mens andre hadde tatt seg opp på taket og ble evakuert derfra.

Kraftig røyk

– Da brannvesenet kom på stedet, røk det kraftig fra bygget, og det satt mennesker i vinduskarmene og ventet på å bli evakuert. Vi fikk dem raskt ned med stige, sier innsatsleder Grethe Løland i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om brannen klokken 3.42 lørdag, men ifølge vitner hadde det vært sterk røykutvikling fra bygget en god stund allerede før den tid. I 6-tiden lørdag hadde brannvesenet fått kontroll over brannen og gjennomsøkt bygget.

Ullevål universitetssykehus opplyser i en pressemelding at den skadde kvinnen får intensivbehandling og at tilstanden er alvorlig, men stabil.

Fått ut alle

– Vi har vært innom alle leiligheter og alle rom. Det skal ikke være flere igjen i bygget nå, sier Løland.

Bygården er ifølge politiet uoversiktlig. De hadde vanskeligheter med å få korrekt informasjon om antall leiligheter. Gården består av mange små hybelleiligheter.

– Bygget er konstruert i en merkelig vinkel. Folk som bor her oppga at det var 16 leiligheter i hver etasje, men det viste seg å ikke stemme, forteller Løland.

Brannvesenet driver lørdag morgen etterslukking på stedet. Fremdeles er det umulig å ta seg fram i bygget uten sikring.

Begynte i oppgangen

Brannen skal ha oppstått i en trappeoppgang i andre etasje, og den skal ha spredd seg raskt.

– Flammene har sannsynligvis fått ekstra næring hver gang en dør har blitt åpnet. De som bodde i tredje etasje og oppover ble hentet ut med stige, sier Løland.

Politiet hadde i morgentimene lørdag ikke oversikt over hvor mange som skal være registrert bosatt i bygården. Det er registrert 49 beboere på adressen i Gule sider.

– Kriminalteknikere er på stedet og jobber med å finne brannårsaken. Politiet har notert seg navnene på flere vitner og vil gjennom dagen foreta avhør, opplyser vaktleder Tone Bærland på sentralvakta i Oslo til NTB.

Andre på få uker

Brannen i Urtegata i Oslo er den andre store dødsbrannen på få uker i Norge.

10. november omkom sju polske statsborgere da et bolighus brant opp i Drammen.

Den verste dødsbrannen i nyere tid var i Kristiansand i 1986, da 14 mennesker omkom i en brann i Hotel Caledonien.

33 mennesker ble evakuert under brannen i Oslo. Seks omkom.
ESPEN HOVDE
Brannvesenet beskriver slukkingsarbeidet som vanskelig.
ESPEN HOVDE
Brannvesenet vil drive etterslukking utover dagen.
Poppe, Cornelius