Fredag formiddag snappet politiet i Haugesund opp et rykte som fikk dem til å gjennomføre en «velferdssjekk» i leiligheten til en 25 år gammel mann. I leiligheten fant de en 16 år gammel gutt under ei seng. Gutten skal ha vært holdt fanget i leiligheten i to døgn.

– Han viste seg å ha vært utsatt for det vi opplever som groteske voldshandlinger som har pågått over ganske lang tid. Dette er utført av en flokk ungdommer i alderen 15–25 år, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.

– Ei jente som er under 18 år, er blitt utsatt for grov vold i samme leilighet, sier Nervik. Til Haugesunds Avis’ nettutgave opplyser han at volden hun er utsatt for, på langt nær er så alvorlig som det 16-åringen er utsatt for.

Fire uker i varetekt

Politiet har hittil pågrepet åtte personer i saken, og seks av dem er siktet for legemsbeskadigelse, seksualisert vold og frihetsberøvelse. Mandag ble de framstilt for varetekt og varetektssurrogat i Haugaland tingrett.

Påtalemyndigheten fikk gjennomslag for sine krav under fengslingsmøtet. De tre eldste av de siktede, en gutt på 17 år, en kvinne på 18 og en mann på 25, er varetektsfengslet i fire uker, hvorav to er med restriksjoner.

De tre yngste får såkalt varetektssurrogat i fire uker. Det innebærer at de må oppholde seg der barnevernet bestemmer, og de forbys kontakt med utenforstående. De får ikke bruke telefon og internett de to første ukene.

En 15-åring som er pågrepet i et annet politidistrikt, blir fremstilt for varetektssurrogat tirsdag. Den åttende personen som ble pågrepet i saken, ble løslatt søndag, sier Nervik.

Sprikende forklaringer

Ifølge Nervik er det dårlig samsvar mellom forklaringene de siktede har kommet med i avhør.

– Det er vanskelig å gi en god beskrivelse av motivet. Det de siktede sier, virker oppkonstruert. De ser dessuten ut til å ha hausset hverandre opp, og dette kan ha utartet seg slik at de har mistet kontrollen, sier politioverbetjenten til NTB.

Nervik opplyser at så godt som alle de siktede enten bor eller har bodd på barnevernsinstitusjoner i området. De to ofrene har ikke bakgrunn fra barnevernet, men skal ha kjent de siktede i kortere tid.

Politiet vil foreløpig ikke si noe om hvilke beslag som er gjort i saken, men ifølge Dagbladet.no skal det være et strykejern blant gjenstandene.

Torturlignende vold

16-åringen ble innlagt på sykehus og har fått behandling for det politiet karakteriserer som til dels alvorlige skader. Han er nå utskrevet fra sykehuset og plassert på et sikkert sted.

– Han er kommet fra det overraskende bra rent fysisk. Det er utrolig at det ikke har gått verre, sier Nervik.

Politiet vil ikke gå i detaljer om hva slags vold 16-åringen og det andre offeret har vært utsatt for, eller hvilke skader de har fått. Men politiet er rystet over mishandlingen, som de mener har vært torturlignende.

– Dette er sjelden kost. Vi er jo stadig borti voldssaker, men utført på en sånn måte av så mange, det er lenge siden, om noen gang, jeg har vært borti, sier Nervik.