Jubelen sto i taket allerede da de første valgdagsmålingene ble kjent kl. 21. Da partileder Kristin Halvorsen ankom utestedet Cosmopolite en drøy halvtime senere ble hun møtt av en trampeklappende forsamling som ikke levnet noen tvil om hvem som var kveldens og valgets dronning.

Med 13,3 og 13,9 prosent oppslutning på valgdagsmålingene til henholdsvis NRK og TV2 struttet hun og partikameratene av optimisme og selvtillit. Jubelen ville nesten ikke ta slutt da rekordtallene ble vist på storskjerm under valgvaken i Oslo. Målingen tyder på et historisk godt valg for SV, som fikk 6,0 prosent ved siste stortingsvalg.

Jubelbrus

–Tusen takk for en helt fantastisk valgkamp, sa Halvorsen og høstet enda mer jubel i det fullsatte lokalet.

Omringet av et kobbel av valgkampmedarbeidere, journalister og fotografer kjempet hun seg fra til podiet og takket alle i partiet som hadde bidratt til rekordvalget. Den første takken gikk til Sosialistisk Ungdom, som sikret SV en tilslutning på hele 23,5 prosent i skolevalgene.

De første tallene tyder på at SV øker fra 9 til 22 mandater i Stortinget. Og den økte "kjøttvekta" vil SV-leder Kristin Halvorsen bruke til å øke partiets innflytelse.

Mer SV-politikk

–Nå er det foreløpig usikkert hva som blir den endelige sammensetningen i Stortinget, men SV skal bruke sin innflytelse til få gjennom de sakene vi har kjempet for i valgkampen, sa Halvorsen til NTB.

SV ser ut til å ha mer enn doblet oppslutningen, og nå ønsker SV-lederen å bruke kjøttvekta til å få til et nærmere samarbeide med Arbeiderpartiet.

— Vi har styrke nok til å tvinge Ap til mer samarbeid i Stortinget. Signalene fra fagbevegelsen er at et slikt samarbeid er ønskelig. Men det som til slutt er avgjørende er Stortingets endelige sammensetning, sa Kristin Halvorsen.

Nå blir det fest

Jubel og applaus avløste hverandre etter hvert som det ene enkeltresultatet etter det andre bekreftet SVs solide fremgang. Det stappfulle lokalet tok sikkert Kristin Halvorsen på ordet da hun steg ned fra podiet for å gjøre seiersintervjuer og forberede seg til partilederdebatten ved midnatt.

— Takk igjen for en fantastisk valgkamp. Nå får vi ta oss en fest, sa Halvorsen.