• Vi er kjempeglade for at Stortinget har hørt på oss, og er stolte av det vi har oppnådd, sier Rezan Bergin (19). Et halvt års kamp har gitt resultater.

METTE RISA

— Før levde vi i angst, og var redde for at politiet en dag skulle stå på døren for å sende oss ut av Norge, forteller Rezan.

Nå har asylbarna fått nytt håp om en fremtid i Norge.

Vil fortsette kampen

For Lilit Mekertjan har det vært et vanskelig halvår. I januar kom politiet for å kaste henne og resten av familien ut av landet. Det ble stoppet på grunn av en psykolograpport. For en uke siden fikk så Lilit og familien oppholdstillatelse, og nå har også alle de andre asylbarna i aksjonsgruppen grunn til håpe på en fremtid i Norge.

— I dag skal vi feire, smiler Lilit, Rezan og Sejdefa.

Men de er snare med å påpeke at dette vedtaket ikke hjelper alle, kun dem som har vært i Norge i over tre år. Og de vil fortsette å kjempe også for de andre.

— Alle her vil jo ha oppholdstillatelse, sier Lilit.

Hjemland: Bergen

Lilit, Rezan og Sejdefa kom til Norge omtrent samtidig, men fra tre forskjellige land, Armenia, Montenegro og Tyrkia. Nå har de vært i Bergen i rundt fem år. For noen av asylbarna er hjemlandet kun fjerne minner, hvis de i det hele tatt husker noe. Men det første møtet med Norge er ikke glemt. Det gikk rett fra flyplassen til politistasjonen.

I dag snakker de mer eller mindre flytende bergensk.

— Jeg kan faktisk bedre norsk enn jeg kan morsmålet mitt, sier Rezan.

Sejdefa er enig, det er ikke så enkelt når hun skal diskutere oppholdstillatelse på bosnisk med sin mor.

— Lillebroren min som er nesten fire påstår han husker Montenegro, men han ble født her i Norge, smiler Sejdefa.

Nå freser han rundt med sykkel på plassen utenfor barnehjemmet.

— Jeg kunne ikke engang sykle når jeg kom til Norge, forteller hun.

Tøff kamp

Med foreldre som hadde traumatiske opplevelser å bære på, har de alle tre bodd på barnehjemmet på Vestlandsheimen. Det var der ideen om «Se og Hør oss» oppsto. Sammen med hjelp fra voksne organiserte de gruppen, og det ble mange tøffe møter med media, politikere og biskoper.

— Det krever enormt å gi så mye av seg selv som disse ungdommene har gjort, forteller Petter Borthen, rådgiver for gruppen og tidligere leder ved Vestlandsheimen.

— De er fra vidt forskjellige land, men har jobbet sammen om dette fra første stund, sier han.

Noen av barna, som Rezan og Lilit, har fått oppholdstillatelse underveis, men de fleste har levd i usikkerhet helt frem til i går.

— Endelig har vi fått belønning for kampen vår, sier Sejdefa.

— Nå håper vi at også vennene våre får oppholdstillatelse og de samme mulighetene som oss, sier Bergin.

SETT, HØRT OG VEDTATT: Det måtte is til for å feire seieren for asylbarna. - Vi er veldig takknemlige overfor Stortinget. Tusen takk! sier Rezan Bergin (19) i gruppen Se og Hør oss (SoHo). Foran står Robert Kurgas (snart fire). I bakgrunnen fra venstre Sejdefa Kurgas (16), Rezan Bergin og Lilit Mekertjan (14).<p/>FOTO: TOR HØVIK