• Hvis du ikke er flink til å sjekke datomerkingen på maten, handler du tryggest i store matbutikker. Der har de råd til egen «inspektør» som kaster for gamle varer. * Hos lille Rimi i Helleveien fant Bergens Tidende flere matvarer som var gått ut på dato, både ferskvarer og varer med lang holdbarhet.* Flere produsenter gjør som i EU og trykker produksjonsdatoen på varene, i tillegg til holdbarhetsdatoen.

OLAV GARVIK

TORSTEIN STANGENES

Mange vil nok se litt ekstra etter datostemplingen når det står God Jul på den vakuumpakkede kyllingen. Det gjør de lurt i, spesielt i små og mellomstore matforretninger.

BT fant både kylling, gode, gammeldagse sossiser og honningmarinert juleskinke til 125 kroner som var gått ut på dato da vi sjekket varene på Rimi i Helleveien.

Av ferskvarene var en rekesalat som gikk ut på dato tre dager tidligere den minst ferske. Alle de nevnte varene var stemplet med «Siste forbruksdag».

Blant andre varer var det et kosttilskudd fra Nycovit som var eldst. Et parti på cirka 20 bokser var gått ut i august i fjor!

Ellers fant vi både partier av kjeks, knekkebrød, nutrilett måltidserstatter og en kakebunn, som alle gikk ut på dato i fjorårets to siste måneder. Disse varene var stemplet med «Best før».

— Overrasket

Christian Sulheim er informasjonsdirektør i Hakon Gruppen, som eier Rimi-kjeden. Han er overrasket over funnene til BT.

— Det vil alltid være glipper, men jeg er overrasket over at det var så mange. Men vi har jo tusenvis av varer, sier han.

— Er dette innenfor det akseptable?

— Nei, det er ikke det, sier Sulheim.

Han mener butikken må gå gjennom sine rutiner.

Til tross for feilskjær i noen butikker, gir byveterinær Ingvar Tveit i Næringsmiddeltilsynet for Bergen godkjentstempel til de fleste dagligvareforretningene. Han mener at sommervarme med for høy temperatur i butikkenes kjøledisker og frysebokser ofte er et større problem enn matvarer som er utgått på dato.

— Butikkene har nesten ikke lagerkapasitet lenger. Dette har forandret seg mye i senere år. Dermed blir varesirkulasjonen desto større, sier Tveit til Bergens Tidende.

I tillegg er forbrukerne blitt mer og mer oppmerksomme og gir beskjed når de finner varer som ikke holder mål.

— De henvender seg ofte til oss i Næringsmiddeltilsynet, noe vi absolutt er glad for. Vi får en jevn strøm av klager som gjerne fører til at vi rykker ut for å kontrollere med egne øyne. Når vi og forbrukerne drar sammen, betyr det selvsagt makt! sier byveterinæren.

Daglige inspeksjoner

Hver eneste dag er Næringsmiddeltilsynet innom dagligvareforretninger og inspiserer.

— Kommer dere over mye sjusk?

— Nei, jeg synes ikke det. Hovedinntrykket er at dette er en bransje der kundene kan føle seg trygge.

— Det hender at butikkpersonalet skylder på leverandørene som kommer med nye vareforsyninger og ikke passer på å ta med seg utgåtte varer i retur?

— Det tar i hvert fall ikke vi hensyn til når vi kommer over kritikkverdige forhold. Det er de som selger varene som er ansvarlige og må være på vakt. Alt annet er en intern sak som verken angår oss eller kundene.

— Er det risikabelt å drikke melk som nettopp er gått ut på dato?

— Nei, vanligvis ikke.

— Skal vi ta merkingen «Best før» bokstavelig?

— Den er i hvert fall reell nok.

— Hvor sikre kan vi være når det på hermetikkboksene står at holdbarheten gjelder i både tre og fire år fremover?

— Det er ingen grunn til engstelse, for hermetikk på boks har en produksjonsprosess med bl.a. meget sterk varme.

«Lett bedervelig»

— Er det blitt for mye hysteri omkring datostemplingen?

— Det er bra at kundene er på vakt, og det viktigste er at man sjekker den oppgitte holdbarhetsdatoen på såkalte «lett bedervelige» varer. I en del tilfeller kan det være helsefarlig å spise slike varer som for lengst er utgått på dato, sier byveterinær Ingvar Tveit.

I gruppen «lett bedervelige» finner vi bl.a. ferskt kjøtt, kjøttpålegg, fersk fisk, skalldyr og salater, melk og fløte.