I sin tale under gallamiddagen for det finske presidentparet onsdag, trakk kong Harald frem at Finland er kåret til verdens beste land å bo i, ifølge Newsweek.

— Det er slett ikke verst! Andre spør seg hva dette skyldes, og om den nordiske velferdsmodellen har noe å bidra med i andre deler av verden. Kulturelle og sosiale verdier lar seg sjelden overføre over grenser, men systemer og en samfunnsmodell som har vist seg å virke, kan kanskje tjene som inspirasjon for andre, fortsatte kongen.

Han understreket at Norge og Finland står overfor mange felles utfordringer og muligheter, spesielt i nord, der begge land søker dialog og samarbeid med sine naboer.

— Vår nære forbindelser kan spores langt tilbake i historien, sa kongen.

Han viste til at flyttelassene gjennom tidene har gått begge veier over grensen.

— Historien forteller at nordmenn bygget den første hoppbakken i Finland. Etter det har riktignok finnene dominert i bakken, sa kong Harald.

Flott høstvær

I flott høstvær ble Finlands president Sauli Niinistö tidligere på dagen mottatt av kong Harald på Slottsplassen. Med seg på statsbesøk i Norge har han ledere både innen næringsliv og utdanning.

At Niinistö takket ja til å besøke Norge, bare et halvt års tid etter at han ble innsatt som president, tolkes som et ønske om å styrke båndene mellom de to nabolandene.

Han har med seg en delegasjon av næringslivsledere og representanter for utdanningsinstitusjoner som er innstilt på å gjenoppdage Norge.

Presidenten og hans kone Jenni Haukio ble ønsket velkommen av kong Harald, dronning Sonja og kronprinsparet på Slottsplassen. De to landenes nasjonalsanger ble spilt, kongen og presidenten inspiserte Garden, og deretter bar det inn på Slottet for lunsj.

Senere ble det lagt ned krans ved Nasjonalmonumentet, og presidenten har møtt Stortingets visepresident Per-Kristian Foss og statsminister Jens Stoltenberg.

Dagen ble avsluttet med en offisiell middag på Slottet, der menyen besto av gravet elg fra Sikkilsdalen med røkt elghjerte, bakt kveite, lam av Spælsau fra Bygdø Kongsgård og dessert meg sjokolade og Mirabelle-plommer, også fra kongsgården.

Politikk og næringsliv

Torsdag holder president Niinistö et foredrag på Litteraturhuset i Oslo om Finland som internasjonal aktør, før han deltar på en rundebordskonferanse med finske og norske næringslivstopper hos NHO.

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit i prosesjon på veg inn til Gallamiddag på slottet.
SCANPIX

Finske medier har vært opptatt av at Finland nå skal bli mer synlig i Norge, i tillegg til å styrke økonomisk og vitenskapelig samarbeid i nordområdene.

Presidentparet er torsdag kveld vertskap for en mottakelse i Operaen, hvor kongeparet er æresgjester.

Fredag besøker presidentparet Tromsø sammen med kronprins Haakon. Programmet handler om felles finsk-norske interesser knyttet til nordområdene, klima og miljø, samt diskusjoner om hvordan man kan styrke det akademiske samarbeidet mellom landene.

Niinistö representerer det konservative Samlingspartiet og tiltrådte som president 1. mars i år. Han har tidligere vært justisminister, finansminister og visestatsminister i regjeringene til Paavo Lipponen.

Statsbesøket kommer også bare måneder etter at de nordiske statsministrene ble enige om å inngå et mye tettere samarbeid innen helse og forsvar.

GALLAMIDDAG Kong Harald og Jenni Haukio i prosesjon på veg inn til Gallamiddag på slottet. Kongen og Dronningen holder gallamiddag til ære for H.E. President Sauli Niinistö og fru Jenni Haukio fra Finland som er på offisielt statsbesøk i Norge
SCANPIX
FIN I HVITT Dronning Sonja og Finlands president Sauli Niinistö i prosesjon på veg inn til Gallamiddag på slottet.
SCANPIX