Scotland Yard, London-politiets hovedkvarter, vil verken bekrefte eller avkrefte at det kan være en forbindelse mellom Breivik og grupper i England, skriver Aftenposten.

— Det vi kan si, er at vi er i kontakt med norske myndigheter, sier en talsmann for Scotland Yard.

Britisk politi forsøker nå å kartlegge hvorvidt Breivik har besøkt London de siste åra, skriver avisa The Telegraph. Ifølge avisa prøver Scotland Yards spesialenhet for innenlandsk ekstremisme å få slått fast identiteten til sju andre som skal ha deltatt på et stiftelsesmøte for Breiviks tempelorden i London i april 2002.

Den britiske sikkerhetstjenesten MI5 har fram til nå ikke jobbet med å holde oversikt over høyreekstreme grupper i Storbritannia. Men det kan endre seg etter angrepet i Norge, ifølge den britiske avisa.

Avviser

Breivik skriver selv i manifestet sitt som han la ut på internett fredag at han hadde hatt kontakt med den britiske gruppen English Defence League (EDL).

Det avviser EDL kategorisk på sin internettside.

— Vi kan si kategorisk at det aldri har vært noen offisiell kontakt mellom ham og EDL, skriver organisasjonen.

— Våre Facebook-side har 100.000 tilhengere. og det finnes ingen bevis for at Breivik noen gang var blant disse 100.000, sier organisasjonen.

Men et medlem av EDL skriver at Breivik hadde kontakt med enkelte medlemmer, og at han reiste til Storbritannia for å delta i en demonstrasjon i 2010.

Breivik selv skriver ifølge EDL i manifestet at han ikke kunne samarbeide med EDL fordi de var for antinazistiske, antifascistiske og antirasistiske og «naive duster».

Ulovlig våpenlager

Et av de største ulovlige våpenlagrene som er oppdaget i Storbritannia de siste åra, tilhørte en høyreekstrem person i Yorkshire, skriver The Telegraph ifølge nyhetsbyrået TT.

I sitt manifest hevder terrorsiktede Breivik å ha en forbindelse til Storbritannia, og han påstår at ridderordenen hans ble etablert i London. Breivik hevder å være en av opptil 80 enkeltpersoner som er blitt rekruttert i Vest-Europa.

Finske forbindelser

Også finsk sikkerhetspoliti, SUPO, vil se om det er en mulig sammenheng til eget land.

— Vi har foreløpig ingen informasjon om en forbindelse til Finland, men dette kan bli noe vi ser nærmere på, sier kommunikasjonssjef i SUPO, Liino Lehto-Seljavaara til Aftenposten.

Anders Behring Breivik skal ha sendt sitt manifest til det finske nasjonalistpartiet Sannfinnene. (©NTB)

MEDSAMMENSVORNE? Europol undersøker nå om Anders Behring Breivik var i kontakt med andre for ugjerningene fredag.
SCANPIX