OGNE ØYEHAUG

— Vi synes det her er knall, sier studievenninnene Anine Nonshaugen og Birgitte Røeggen og drar med seg 18 flasker pils til 6,50 kroner per flaske.

De ble tipset om ølpriskrigen av venner og fikk de rekordlave prisene bekreftet i TV-nyhetene før de satte kursen mot butikken.

Assisterende butikksjef Tormod Nesje Jenssen i Rema-butikken i Vestre Torggaten hadde solgt over 1000 flasker billigøl etter at butikken senket prisene på ettermiddagen i går. Veldig bra respons, mener han. Den største kundegruppen er studenter, og de strømmet til.

— Jeg skjønner studentene veldig godt, sier Nesje Jenssen.

Gransker lovligheten

Men priskrigen på øl slår ikke like godt an hos Sosialminister Ingjerd Schou, som satte Sosial- og Helsedirektoratet på saken onsdag kveld.

Schou vil ha svar på om butikkene holder seg innenfor alkoholloven.

— Vi har skrevet til alle matvarekjedene i dag med svarfrist innen tirsdag sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og Helsedirektoratet.

Larsen sier at lav pris på øl ikke er ulovlig i seg selv.

Men nå er prisen så lav at butikken likevel kan ha brutt lover:

n Ved å bruke billig øl som lokkemiddel for å trekke folk inn i butikken.

n Ved at den lave prisen fungerer som reklame for øl.

Et viktig element i de juridiske vurderingen er om prisene på øl er satt så lavt - til og med lavere enn avgiften som er pålagt hver flaske - at butikkene selger med tap.

— Da må vi vurdere om det er i strid med alkoholloven, sier Larsen.

Langvarig priskrig

Priskrigen på øl har pågått siden i fjor sommer. Fra sommeren og frem til årsskiftet falt prisen på øl med 20 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Priskuttet som Nonshaugen og Røeggen gledet seg over i går er bare en ny runde i den seige kampen bryggeriene imellom og butikkkjedene imellom.

Tidligere i år mistet rundt 100 ansatte på Hansa Borg Bryggerier jobbene sine, fordi priskrigen har gjort kostnadene for tunge å bære.

Ifølge Dagbladets nettavis startet Bunnpriskjeden priskrigen med å selge øl til 7,90. Coop svarte med å kutte prisen til 7,50 før Rema kuttet enda en krone til 6,50 kroner per flaske pils.

VARSLET AV JUNGELTELEGRAFEN: Jakob Tysdal ble varslet om rekordbillig øl via tekstmelding på mobilen, Anine Nonshaugen (i midten) og Birgitte Røeggen fikk tips av venner. Begge deler sendte dem ut på jakt etter øl.<p/>FOTO: VEGAR VALDE