Etter det Aftenbladet kjenner til skal politiet ha fått et mulig gjennombrudd i den såkalte Agnes-saken.

Politiet er imidlertid svært knappe med informasjonen i pressemeldingen.

— Politiet ber om forståelse for at vi ikke kan svare på nærmere spørsmål i saken på nåværende tidspunkt, skriver politiinspektør Kristin Nord-Varhaug i pressemeldingen.

Tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller (36) har vært savnet siden onsdag 16. april. Ektemannen (34) ble siktet for forsettlig drap mandag 28. april.

Sperret av område

Aftenbladets reporter melder mandag formiddag at det ikke pågikk noe etterforskning i eller rundt familiens bolig i Nedre Espedal i Forsand.

agnes2.jpg

Politiet har imidlertid sperret av et område i Dørvika i Lysefjorden på Forsand-siden. En oransje blåse ligger i sjøen for å markere det antatte funnstedet. Blåsa ligger omtrent 200 meter fra land.

Norsk Folkehjelp er på vei ut til funnstedet i en gummibåt.

Dørvika-området er et populært utfartsområde ved Lysefjorden. Politiet bekrefter overfor Aftenbladet at de søkte på dette stedet i går, søndag.

Siden hun ble meldt savnet 19. april, har politiet og frivillige finkjemmet Espedalen og området rundt Müller-eiendommen og ved ferjekaiene i Oanes og Lauvvik.

Funnet gjenstand på bunn

I Dørvika ble en innpakket gjenstand funnet søndag på bunnen i Lysefjorden ved hjelp av et slepekamera.

— Det kan se ut som et menneske, men vi er ikke sikre på hva dette er, understreker politiinspektør Kristin Nord-Varhaug på pressekonferansen.

Funnet ble gjort på cirka 70 meters dyp og 150 meter fra land. Politiet vil nå ha vakthold på stedet til gjenstanden er blitt hentet opp.

Politiet ønske å få tatt opp gjenstanden i så god stand som mulig for ikke å ødelegge arbeidet til krimteknikerne som skal undersøke gjenstanden. Et profesjonelt firma blir nå engasjert for å få opp gjenstanden og trolig blir det ikke tatt opp før tirsdag.

— Det er viktig å få det opp i så god stand som mulig, slik at jobben blir enklere for krimteknikerne, sier politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl.

Fra savnet sak til drapssak

Tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller (36) har vært savnet i 19 dager, siden onsdag 16. april. Først påskeaften, tre dager etter at hun forsvant for familien, ble hun meldt savnet til politiet. Siden da har politiet brukt betydelige ressurser på å lette etter henne.

Innsatsleder Ståle Østerhus ved Strand og Forsand lensmannskontor og politibetjent Ingrid Stangeland i Dørvika.
SØK: Hundefører Terje Ims og hunden Mikke søkte ved et sandtak nær boligen til den savnede kvinnen.

Ektefellen (34) til den savnede kvinnen ble siktet for forsettlig drap mandag 28. april. Endring i status fra vitne til siktet skjedde etter et avhør på lensmannskontoret på Jørpeland mandag.

Motstridende vitneforklaringer og tekniske spor var bakgrunnen for at politiet siktet mannen. Selvmord og ulykke ble utelukket av politiet.

Ektemannen erkjente ikke straffskyld og nektet enhver befatning med saken, ifølge forsvarer Ørjan Eskeland.

Politiet er interesserte i tips om den siktede ektemannens bevegelser i tidsrommet onsdag 16. april til lørdag formiddag 19. april.

— Vi skal foreta nye avhør av den siktede i morgen, sier Nord-Varhaug.

Varetektsfengslet i fire uker

Jæren tingrett ga politiet medhold under fengslingsmøtet to dager senere, og mannen ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Den siktedes forsvarer Ørjan Eskeland fortalte Aftenbladet torsdag at fengslingskjennelsen ankes til lagmannsretten.

— Vi mener at bevisgrunnlaget ikke danner skjellig grunn til mistanke, sier advokaten, som regner med at anken blir behandlet i begynnelsen av neste uke.

— Subsidiært vil vi anke restriksjonene min klient ble ilagt. Brev og besøksforbudet forhindrer ham i å motta besøk av sine to barn, sier Eskeland videre.

Etter konfronterende avhør med siktede forrige uke, uttalte politiinspektør Kristin Nord-Varhaug at mistanken mot den savnedes ektemannen ikke var svekket.

Både den savnede og siktede er fra Tyskland. Ekteparet har to barn, på 7 og 11 år, og disse er tatt hånd om av barnevernet i Forsand.

Det tyske ekteparet kjøpte eiendommen på Eikeland i Espedalen i februar 2011. Den siktede 34-åringen, som er tysk statsborger, skal ikke tidligere være straffet i Norge.

FUNNSTEDET?: Politiet har markert det som trolig er et funnsted med en rød bøye.
Jon Inge Amundsen