– Jeg tar for gitt at guttens mor nå blir løslatt, sier Bjørn Haugen, som er morens forsvarer.

13-åringen møtte opp ved sentrum politistasjon i Oslo søndag kveld. Politiet kjenner ikke til hvor gutten har oppholdt seg den tiden han har vært savnet.

– Men han skal være i god behold, sier operasjonsleder Åge Haakonsen i Vestfold politidistrikt til NTB.

Gutten er nå tilbakeført til en barnevernsinstitusjon i Horten, den samme omsorgsinstitusjonen han forsvant fra 19. mars.

– Bør løslates

Moren og mormoren til 13-åringen er siktet for å ha bortført gutten og ble onsdag i påskeuken varetektsfengslet i to uker med brev— og besøksforbud.

Politiet mente moren og mormoren har vært delaktige i å bortføre gutten og å holde ham skjult. De to er mandag fortsatt varetektsfengslet, og siktelsen mot dem står fremdeles formelt ved lag.

Morens forsvarer, advokat Bjørn Haugen, sier til NTB at han regner med at moren og mormoren blir løslatt nå som gutten er kommet til rette.

– Det er ikke lenger noen fare for bevisforspillelse. Derfor tar jeg for gitt at de blir løslatt tirsdag, sier Haugen.

13-åringens mor påkjærte avgjørelsen om varetektsfengsling, men på grunn av påskefri har kjæremålet ikke blitt behandlet.

Lettet

Haugen forteller at hans klient er svært lettet over at 13-åringen har kommet til rette.

– Hun er veldig glad og lettet. Dette har vært en nærmest sjokkartet opplevelse for henne. Nå som gutten har kommet til rette, har hun begynt å komme litt til hektene igjen, sier advokaten.

Den 13 år gamle gutten satt mandag i avhør hos politiet i Vestfold.

– Vi skal ha en prat med ham for å finne ut hva han har gjort og hvem han har vært sammen med, sa politiadvokat Catrine Reidulff i Vestfold politidistrikt til NTB før avhørene tok til.

Etter avhørene var politiet sparsommelige med opplysninger.

– Jeg kan bekrefte at det har vært avhør i dag, men jeg vil ikke si noe om hva som har kommet fram i avhørene. Først tirsdag vil det tas stilling til hva som skjer videre i denne saken, sier politiadvokat Jan Helge Palm i Vestfold politidistrikt til NTB.

Han vil heller ikke si om statusen til de to siktede blir endret som følge av at 13-åringen har kommet til rette.

Presseforbundet reagerer

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, reagerer på at 13-åringen som var savnet blir identifisert med navn og bilde.

– Det er bekymringsfullt dersom 13-åringen som forsvant fra en barnevernsinstitusjon nå blir identifisert med navn og bilde på nettet, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold til NTB.

Han viser spesielt til bestemmelsen om at anonymisering gjelder også når foresatte har gitt samtykke til eksponering.

Kokkvold sier det kanskje kunne forsvares at man identifiserte 13-åringen som savnet, men nå som han er kommet til rette og skal tilbake til institusjonen er det ingen grunn til at hans navn og bilde skal ligge tilgjengelig på nettet