Etter at forbudet mot pinnestyrte raketter ble innført i fjor, ble det spekulert i om privatpersoner ville gjennomføre et lite kurs for å skyte opp raketter ved inngangen til 2010.

Fullt så enkelt er det ikke, men hvis livet virker meningsløst uten raketter finnes det fortsatt en mulighet.

— Voksende marked

  • Privatpersoner har ikke lov til å sende opp pinnestyrte raketter. Men profesjonelle pyroteknikere kan sende opp både vanlige pinneraketter og større fyrverkeri som kalles klasse fire, opplyser Torill Tandberg, avdelingsdirektør for næringsliv, produkter og farlige stoffer i direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

— Hva må til for å bli pyrotekniker?

— Dette er en veldig liten bransje i Norge. Foreløpig har vi god kontroll på hvem som driver med dette, og de må ha en godkjennelse fra oss for å importere fyrverkeriet til Norge. Men det er nok et voksende marked for pyroteknikere og offentlig fyrverkeri siden pinneraketter er forbud for privatpersoner, sier hun.

Derfor innføres nå en sertifiseringsordning for pyroteknikere.

— Norsk Brannvernforening har fått oppgaven med å lage til og gjennomføre sertifiseringskursene. Det blir kursstart i 2011, og fra 2012 blir kursene påbudt for alle pyroteknikere, sier avdelingsdirektøren.

Ikke bare, bare

For å få gjennomføre pyrokurset må du først registrere et pyroteknisk foretak. Selve kurset går over tre dager og avsluttes med en eksamen. I tillegg må du delta på ti fyrverkeriarrangementer før du får ditt eget sertifikat.

— Dette blir et kostbart kurs, så jeg tviler på at noen vil gjennomføre det bare for å fyre opp pinneraketter på nyttårsaften. Prisen er ikke fastsatt ennå, men vi må hyre inn eksterne forelesere og leie et militært skytefelt for å gjennomføre all oppskytingen, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk Brannvernforening.

Alle på kurs

Foreningen skal også holde obligatoriske kurs med sertifisering av alle importører og forhandlere av fyrverkeri i Norge.

— Fyrverkeri er sprengstoff, og det må behandles som sprengstoff, sier Kalheim.

Han tror de obligatoriske kursene vil gjøre at kunnskapen om riktig bruk av fyrverkeri også vil spre seg til privatpersonene som handler inn til nyttårsfeiringen.

— Folk blir mer og mer opptatt av sikkerhet rundt fyrverkeri, og da må de få den veiledningen de trenger hos forhandlerne, sier han.

Taper millioner

Fyrverkeriimportørene ble i fjor sittende igjen med store mengder pinneraketter som ikke kunne selges.

— Jeg har sendt alt ut av landet for destruksjon, og har tapt én til halvannen million kroner på pinnerakettene, sier Jack Nilsen, daglig leder i Spectra Norge AS i Strandgaten.

— Så du tror ikke mange vil gå på pyrokurs for å kunne fyre opp raketter selv?

— Nei, pyroteknikere kjøper som regel større fyrverkeri uansett.

Nilsen er likevel fornøyd med fyrverkerisalget i år.

— Folk kjøper like mye fyrverkeri som før, selv om de ikke får kjøpt raketter, sier han.

Savner du pinnerakettene? Si din mening i kommentarfeltet.

KURSPLINK: - Nå skal sertifisering av pyroteknikere inn i ordnede former, sier Torill Tandberg, avdelingsdirektør i direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).