De sperret nok øynene opp, folk som oppdaget den uvanlige transporten på den speilblanke Hardangerfjorden fredag ettermiddag. En hel liten armada av robåter i ulike størrelser ble lastet opp i en lun vik på Kvamsøy — midt mellom Norheimsund og Øystese.

Søkklastet med levende og ikke levende last ség en etter en av robåtene ut på fjorden, omgitt av en rekke andre robåter og et par andre store trebåter.

Den store samlingen av tradisjonelle robåter var kommet til Norheimsund i anledning et stort råseilseminar som Hardanger Fartøyvernsenter (HFS) hadde invitert til. Det var et praktfullt syn å se alle båtene ro samtidig fra Norheimsund og ut til Kvamsøy i det sommerlige været.

Kulturarbeidere

Båtbygger ved HFS og faglig ansvarlig for seminaret, Peter Helland-Hansen, og informasjonsansvarlig Cecilie Holm forteller til Bergens Tidende at fartøyvernsenteret hvert år arrangerer et fagseminar rundt om på kysten. I år falt valget på fartøyvernsenteret i Norheimsund.

— I år har seminaret råseil som tema med vekt på spriseil, forteller Helland-Hansen. - I alt er 80 deltakere, de fleste menn, kommet fra hele landet. To ansatte ved Vikingskibsmuseet i Roskilde er også deltakere. Seminaret åpnet torsdag kveld og blir avsluttet i kveld, sier han.

Deltakerne er enten profesjonelle eller amatører, men alle har det til felles at de er opptatt av tradisjonelle trebåter og alt som har med kystkultur å gjøre. Dette er kulturarbeidere i ordets rette forstand.

Mange flotte båter

Til seminaret var det kommet i alt 22 robåter - med alt fra to par til fem par årer. I tillegg stilte et mannskap fra Foreningen Kysten i Bergen med sin praktfulle sognejekt «Den gode hensikt». Stilig deltaker var også vengebåten fra baroniet i Rosendal. Også to notgavelbåter med motor var blant fartøyene. Ikke så rent få av båtene er bygget i Hardanger.

— Hardangerbåtene i fremdrift og frakt, var mottoet for fredagens del av seminaret, forteller Helland-Hansen. - Denne dagen samlet båtene seg på Kvamsøy for å frakte kalver, sauer, tørrhøy og ved slik det ble gjort i tidligere tider. Deltakerne måtte selv laste og losse robåtene. På denne måten vil de bedre forstå hvilken sammenheng båtene ble brukt i og hva det vil si å frakte dyr, ved og høy på den tradisjonelle måten med robåter, sier han.

Gårdbruker og båtbygger ved HFS, Alf Storaas, har gående sauer og to kalver på den lille øyen Kvamsøy utenfor Rykkje i Hardangerfjorden. Han instruerte deltakerne i kunsten å bakse kalvene og sauene fra kaien og om bord i robåtene, å stue høy og ved på en slik måte at turen på fjorden gikk greit.

I tillegg til å høre en rekke foredrag, fikk deltakerne prøvd seg på mange praktiske gruppeoppgaver. De fikk også rikelig anledning til å både ro og seile de staselige robåtene.

ÅLREITE DYR:Sauene er vant med å blifraktet med båt mellomRykkje og Kvamsøy så devar ikke vanskelig å tamed på tur.
Sunde, Helge
HØY(T): Det var et underlig syn å se robåtene fullastet med tørrhøy bli rodd over fjorden.
Sunde, Helge
Sunde, Helge