Det bekrefter Gilde overfor Nationen.

Verken direktør Joakim Lystad i Mattilsynet eller Preben Aavitsland fra Norsk Folkehelseinstitutt var kjent med koblingen mellom Sogndal og Rudshøgda da Nationen snakket med dem onsdag.

– Opplysningene om at sauekjøtt fra Rudshøgda er en av ingrediensene i Sognemorr er ukjent for meg. Likevel står jeg fast ved at risikoen ved Gilde kjøttdeig nå er svekket, men vi kommer naturligvis til å sjekke dette, sier Aavitsland.

Lystad opplyser at sauekjøtt er en av mange ting Mattilsynet vil gå gjennom sammen med leverandørene av råvarer til spekepølsene.

– Vi vet ikke hvilke ingredienser smitten stammer fra. Vi vet bare at den er påvist i spekepølsa. Sauekjøttet er bare én av mange ingredienser som vi nå skal se på, sier Lystad.

Mattilsynet sjekket Terinas anlegg på Tynset fordi spekepølsene inneholdt sauekjøtt derfra, men nå viser det seg at kjøttet opprinnelig kommer fra Gildes slakteri på Rudshøgda.

Både sau og storfe kan være bærere av e.coli-bakterier.

– I utgangspunktet kan alle drøvtyggere være bærere av slike bakterier, opplyser Anne-Margrete Urdal, forsker ved Veterinærinstituttet.