To personer har erkjent at det var de som sendte et brev med pulver i til en ansatt i Notodden kommune. Brevet var ment som en spøk, har de to forklart til politiet.

De to meldte seg for politiet på Notodden tirsdag kveld. I avhør har de erkjent at de sto bak brevet som førte til at ansatte i rådhuset på Notodden fikk forbud mot å forlate rådhuset på grunn av frykt for miltbrann. 11 personer ble satt på antibiotikakur for sikkerhets skyld.

— Etterforskningen så langt gjør at politiet er sikre på at disse to personene står som avsendere av brevet med innhold, og saken anses som oppklart, skriver politimester Svein Opsahl på Notodden i en pressemelding.

Politiet tar onsdag stilling til om de vil be om varetektsfengsling av de to.

Posten-ansatte testes

Tirsdag ettermiddag oppdaget de ansatte ved Postens brevsenter i Oslo at det lakk hvitt pulver ut av et brev. Politiet og smittevernoverlegen i Oslo ble tilkalt, og åtte ansatte blir testet for miltbrann. Det aktuelle brevet var adressert til IBM Norge og var postlagt i Oslo.

— Brevet skal undersøkes onsdag, opplyser operasjonsleder Finn Finkelsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet i Oslo fikk tirsdag ti henvendelser fra folk som hadde mottatt brev de stusset over. Halvparten av sakene ble sjekket ut tirsdag uten at det er funnet miltbrannbakterier.

I tillegg til de åtte Posten-ansatte er også en annen mann testet for miltbrann ved Ullevål sykehus, etter at mannen mottok et mistenkelig brev i posten.

- Hysteri

Politiets Overvåkingstjeneste (POT) har fått melding om et titall mistenkelige postforsendelser. POT anser likevel faren for miltbrannsmitte i Norge som lav.

Politiinspektør Øystein Berger i POT sier til NTB at meldingene om mistenkelige postforsendelser kommer fra hele landet. De fleste av brevene skal være sendt fra utlandet.

— Innholdet i brevene blir undersøkt, og sakene blir etter hvert avklart som spøk og tull, sier Berger.

POT anser også trusselbildet som lavt.

— Da baserer vi oss på reine fakta. Det er så langt ikke konstatert miltbrannsmitte utenfor USA, sier Berger, som er opptatt av å forhindre panikk.

— Det har blitt veldig mye hysteri rundt dette, sier Berger til NTB.

Flere er engstelige

Statens institutt for folkehelse har mottatt en rekke henvendelser fra folk som er redde. Privatpersoner, bedrifter og kommuner lurer nå på hvordan de skal håndtere mistenkelige brev.

— Vi vurderer det som lite sannsynlig at brev sendt til privatpersoner i Norge inneholder miltbrannsmitte. Likevel velger vi å ta slike henvendelser alvorlig, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelsa til NTB.

Mottar man mistenkelige brev eller pakker, bør man verken åpne eller riste forsendelsen. Den bør i stedet dekkes til eller legges i en tett plastpose.

— Selv bør du gå ut av rommet, stenge dører og vinduer samt vaske hendene godt. Deretter bør du varsle politiet. Dersom brevet eller pakken allerede er åpnet, må du sørge for å dekke til pulveret, sier Aavitsland.

(NTB)