Det var onsdag Stig Even Eide (14) fra Stavanger var på klassetur til Røldal. På siste tur i trekket før klassen skulle reise hjem på ettermiddagen, mistet han bagasjen sin. Bagasjen skled ut av den oppkjørte løypen, og Stig Even fulgte etter.

Men da han nærmet seg et fossefall 150 til 200 meter unna løypen, klarte han ikke å stoppe, og havnet i fossen. Han ble sittende på en liten hylle, fem meter over en elv som går inn i en tunnel under snøen.

Klassekamerater så hva som skjedde, og fikk raskt tilkalt hjelp, ifølge NRK Rogaland.

Sikret med seletøy

– Vi sikret ham med helikopterslynge og seletøy, og fikk ham opp omtrent samtidig med at politi og ambulanse kom til stedet, sa daglig leder Oddvar Bratteteig i Røldal skisenter til bt.no onsdag kveld.

Til alt hell var ambulansen allerede tilkalt på grunn av en annen skade på skisenteret, og Bratteteig berømmer 14-åringen for at han holdt ut mens han ventet på hjelpen.

Stig Even var nedkjølt, og ble kjørt til Odda sykehus. Han ble utskrevet samme kveld.

Kritiske til sikkerheten

Vel hjemme hos foreldrene i Stavanger er 14-åringen i god form. Foreldrene er imidlertid kritiske til sikkerheten ved skisenteret.

— Det burde vært fargesterke tau rundt området for å varsle at dette er farlig område, sier moren Lise Heidi Tollefsen til NRK Rogaland.

Ifølge Bratteteig ligger fossen ligger på baksiden av stolheisen, i en bratt skråning i et område der det ikke pleier å ferdes folk.

Vurderer utbedring

Han vil imidlertid vurdere utbedring av sikkerheten på stedet.

— Vi kan ikke sikre området med gjerde før snøen er borte på grunn av fire meter snø. Men vi kan sette opp skilt eller varsling, sier han til NRK.

I løpet av 30 års drift har det ikke vært lignende uhell ved skisenteret.

— Det blir mer og mer folk i fjellheimen, og det gjør at vi må endre på hvordan vi driver, og tenke anderledes når det gjelder sikkerhet, sier Bratteteig til NRK.

I FOSSEN: Stig Even Eide satt 40 minutter i fossen ved skitrekket i Røldal.
PRIVAT/NRK ROGALAND
BERGES: Klatrere tok seg ned til 14-åringen og fikk hjulpet ham opp.
PRIVAT/NRK ROGALAND