I morgen starter Høyres landsmøte i Oslo. Kommunevalget og forberedelsene til valgkampen vil være det dominerende temaet denne helgen.

Prioriterer ikke miljø

Partileder Erna Solberg har fått hjelp fra hele partiapparatet til å blinke ut de tre viktigste sakene for Høyre i årets valgkamp. I år håper partiet å kapre velgere ved å satse på:

  • Kunnskap i skolen.
  • Kvalitet i omsorgen.
  • Trygghet i lokalsamfunnet.

— Dette er kjernen i det kommunene skal drive med, sier Solberg.

På spørsmål om hvorfor miljøsaken ikke får plass blant de prioriterte sakene, har partilederen svaret klart:

— De viktigste virkemidlene for å angripe klimaspørsmålene ligger på et nasjonalt plan. Selvfølgelig er det viktig å snakke om miljø også i kommunevalgkampen, men det er ikke blant de viktigste sakene for oss lokalt, sier hun.

Hun mener at den videre miljødebatten i første rekke må dreie seg om hva regjeringen skal bidra med av penger.

— Til høsten vil man se at klimadebatten først og fremst vil være en rikspolitisk debatt, sier Solberg.

Mer valgfrihet

Partilederen vil mye heller snakke om eldreomsorg, som hun tror blir et svært sentralt tema i den kommende valgkampen.

— Jens Stoltenberg har allerede erklært omsorg som den viktigste saken. Det er viktig å bygge ut tilbudet, men ikke minst å ta grep for å øke kvaliteten. Og så mener vi valgfrihet hører til en verdig alderdom, sier Solberg.

Hun har merket seg at også Kristelig Folkeparti legger vekt på eldreomsorgen i årets valgkamp, men Høyre-lederen frykter ikke konkurransen.

— Vi må drive valgkamp på det vi mener betyr mest. Og når det gjelder kommunene, er skole og omsorg de to viktigste områdene kommunene bruker penger på. Vi har et budskap om hvordan vi skal gi eldre verdighet og god omsorg. Det gir oss en mulighet til å utkonkurrere Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet på det feltet, sier Solberg.

Tallfester ikke målet

Høyre stiller lister i 375 kommuner ved høstens valg, og partiet håper å gjøre det «like godt som sist». Da fikk de 17,8 prosent oppslutning. Noe ytterligere tallfesting ønsker ikke Solberg å komme med.

— Dere vil ikke få «en Jagland» ut av meg, sier Solberg, og viser til den tidligere Ap-lederens 36,9-ultimatum.

— Vårt mål er å gjøre det like godt som sist, men vi kan drømme om mer. Forhåpentligvis får vi også flere ordførere enn sist gang, sier partilederen.

Tre kommunevalgmålinger gjennomført i april gir Høyre en oppslutning på 19,4 prosent.

Bjelland, Håvard