– Han ble fløyet hjem med et tysk spesialfly, en luftambulanse, og er fra Gardermoen brakt videre til sykehus, opplyser oberstløytnant John Inge Øglænd ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter. Øglænd har hatt ansvaret for hjemsendingen.

Soldaten vil bli vurdert av leger på sykehuset, og vil fortsatt få behandling for skadene. Tilstanden hans er uendret fra i går, og skal være stabil.

Raskest mulig

For Forsvaret er det et mål å få sårede soldater hjem til Norge så raskt som mulig.

– Det vil være en medisinsk vurdering som avgjør om pasienten kan transporteres, men vår intensjon er at soldatene skal hjem raskest mulig for å få best mulig medisinsk hjelp og få være sammen med familie og venner i behandlingstiden, sier Øglænd.

20-åringen har alvorlige skader i hodet, brystet og beina. Det er det ene beinet som er blitt påført de største skadene, opplyste oberst Ivar Sakserud, kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan, tidligere i uken.

Norsk soldat drept

22 år gamle Kristoffer Sørli Jørgensen fra Hedmark ble drept i angrepet, som skjedde ved Maimana i Nord-Afghanistan.

De to norske soldatene som ble rammet av veibomben, hadde svingt av hovedveien og beveget seg over på en vei som fører til en skytebane. Bilen var ikke pansret.

Sprengladningen hadde trolig en trykkplateutløser. Det betyr at et kjøretøy var nødt til å kjøre over ladningen for at den skulle eksplodere.

HEIKO JUNGE
Forsvaret