Sara Ahlberg (31) og Elisabeth Alexsandersson (37) var vitner til Ole Christian Bachs kollisjon med politiet i bydelen Ekerö fire mil utenfor Stockholm.

— Vi lå og solte oss utenfor sommerhuset vårt da vi plutselig hørte hyl fra bildekk, og to eller tre smell med et par sekunders mellomrom og deretter klirring i glass, sier Ahlberg til NTB.

De to venninnene løp ned til veien 50 meter unna. Der så de Bachs svarte Saab stå inneklemt mellom to sivile politibiler.

— En av de sivile politibilene hadde krasjet inn i Bachs bil bakfra, mens den andre sto foran, som for å sperre for den, sier Ahlberg. Begge forteller at to sivile politibiler fulgte etter Bach.

— Ut fra bilenes posisjon så det ut som om begge politibilene hadde krasjet inn i Bachs bil, men politiet ba oss holde oss unna, og vi kom ikke nær nok til å se om det hadde vært kontakt mellom den fremste politibilen og den svarte Saaben, sier Alexsandersson til NTB.

- Ingen jakt

Politiet i Sverige fortalte mandag at de hadde fått et tips om at Bach var på Ekerö, fire mil utenfor den svenske hovedstaden, og sendte ut en sivil bil med to konstabler klokken 12.40.

— De to gjenkjente ham da han var på vei inn i bilen sin, en svart Saab 95, og kjørte etter ham i 50-100 meter. Så stoppet bilen hans, og da de gikk fram til den, fant de ham død, sier operasjonsleder Henrik Göransson i Västerortspolitiet til NTB.

— Det var ikke snakk om noen jakt. De rakk bare å følge etter ham et kort stykke, sier Göransson. Økokrim, som var i Stockholm i forbindelse med spaningen på den bedragerisiktede 48-åringen hevder imidlertid noe annet enn politiet i Sverige. De skrev i en pressemelding mandag at Bachs bil ble avskåret av politiet før han stoppet.

Ifølge vitner VG har snakket med fulgte to sivile politibiler etter Bachs svarte Saab i stor fart i minst 700 meter.

— Jeg hørte to bilkrasj før de to politibilene stoppet foran og bak bilen til Bach. Bilen hans sto i feil kjøreretning, det så ut som om den var slått rundt, forteller vitnet Mats Ericson til VG.

- Utenkelig

Bachs kjæreste sa mandag kveld at Bach skulle ut og kjøpe lunsj til dem begge, og at det var utenkelig at han kunne ha tatt sitt eget liv.

— Ole Christian hadde planlagt å melde seg for norsk politi i august. Derfor mener jeg det er helt utenkelig at han skal ha hatt planer om å ta sitt eget liv, sa kvinnen til TV 2. Bachs advokat Arne Gunnar Aas sier til Aftenposten at han har snakket jevnlig med Bach, senest på lørdag.

Aas opplyser at han i samråd med sin klient, nettopp hadde inngått en avtale med Økokrim om at Bach skulle komme hjem for å gjennomføre rettssaken. Rettssaken skulle startet i slutten av oktober, og det var satt av tid i Oslo tingrett. Bach hadde også gått med på å stille til avhør i forkant av rettssaken.

— Men jeg hadde ikke regnet med at politiet skulle la være å pågripe ham av den grunn. Han var jo etterlyst, sier Aas, som foreløpig ikke ser noen grunn til å kritisere politiet.

Politiaksjonen blir trolig ikke etterforsket av CU, den svenske enheten for politisaker.

VAR ETTERLYST: Ole Christian Bach hadde i lang tid vært på rømmen fra Økokrim.
SCANPIX
FUNNET DØD: I denne bilen ble finansmannen Ole Christian Bach funnet skutt og død etter å ha blitt oppsport av politiet i Ekerö utenfor Stockholm.
SCANPIX