AGNETHE WEISSER

Fire år etter hjemkomsten til Trondheim ser Erlend (13) og Håvard (17) tilbake på oppholdet med glede. — Til å begynne med var det tøft. Vi kunne ikke språket så godt, og strevde litt med å forstå reglene. Skolen var annerledes enn i Norge, mye strengere. Men det gjorde at det ikke var noe mobbing der. Og opplegget var veldig bra, med egen engelskklasse for oss som kom utenfra, forteller Håvard.

Mer robuste

Foreldrene mener USA-oppholdet har gjort guttene mer robuste. - De hadde en tøff tilvenningsprosess og mestret det, sier Wenche Sjursen. Hun er forsker i kreftgenetikk, men valgte å la være å jobbe under USA-oppholdet. - Jeg kunne tenkt karriere. I stedet så jeg på meg selv som en slags administrerende direktør i familien.

Det gjorde at hun kunne gi god støtte til guttene - ikke minst den første tiden. Og de fire kunne dra på mange ferier og helgeturer i USA. Til hverdags ble det mye kjøring på mor - når guttene skulle på fotballkamp eller på besøk hos venner. Dessuten var det utrolig mye som måtte ordnes de første månedene - papirer, skatt, nye sertifikater og nytt hus.

I Houston var det flere norske familier, og et aktivt sjømannskirkemiljø som familien tok del i - selv om de i Trondheim ikke er aktive kirkegjengere. Guttene hadde både norske og amerikanske kamerater. Men ikke alle de norske klarte seg like bra.

Norsk kontakt på e-post

— Når du reiser ut med familien, er det viktig at forholdet er solid. Vi så ekteskap sprekke. Og det var noen barn som lengtet hjem og gråt mye, sier Halvor.

En grunn til at oppholdet ble så positivt for familien, var at foreldrene på forhånd hadde fått råd av andre som hadde vært ute. En stor rolle spilte det også at Wenche Sjursen var hjemmeværende. Men det var samtidig en av årsakene til at oppholdet ikke ble lengre.

— Jeg fikk tid til andre ting, som å synge i kor. Og jeg begynte å quilte. Men det var litt spesielt, bare å være kone og mor, sier Wenche Sjursen.

Mens familien var i Texas, hadde guttene e-postkontakt med kamerater i Norge. Venner av familien var også over. På spørsmålet om det var problematisk å komme tilbake til Singsaker, rister guttene på hodet.

— Det var fint. Vi hadde opplevd noe spesielt, sier Erlend. Men i løpet av det året familien hadde vært ute, hadde kameratene til Håvard fått mobiltelefon. - Da var det veldig viktig for ham å få det også, sier faren.

Gode engelskkunnskaper sitter guttene igjen med. Og en grunnleggende forståelse av at folk kan være annerledes. Håvard kan godt tenke seg å reise ut igjen.

— Jeg vil gjerne ta et år som utvekslingsstudent. Men da vil jeg til Canada, for å kunne stå på snowboard. I Houston var det for lite snø!

– SE PÅ DEN KONEBILEN! Da familien bodde i Texas, var Wenche Sjursen husets administrerende direktør – og ikke minst sjåfør.<p/>FOTO: AGNETHE WEISSER